Această inițiativă a fost propusă de scriitorul Laurian Stănchescu, președintele Fundației Ideea Contemporană, care, la începutul anului 2015, a făcut demersurile necesare pentru instituirea acestei zile speciale.
Legea prin care data de 19 februarie a fost oficial declarată Ziua Brâncuși ca sărbătoare națională a fost promulgată în 27 noiembrie 2015 de către președintele României.
Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, în localitatea Hobița din județul Gorj. După absolvirea Școlii de Arte și Meserii și ulterior înscrierea la Şcoala Belle Arte din București, Brâncuși și-a continuat drumul spre Franța în anul 1903, unde și-a clădit reputația în lumea artei.
În anul 1937, Brâncuși a primit o comandă deosebită pentru realizarea Ansamblului monumental de la Târgu-Jiu, o creație de o importanță majoră în sculptura sa, dedicată eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care avea trei părți: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit.
Această sărbătoare nu este doar un omagiu adus memoriei lui Brâncuși, ci și o oportunitate de a aduce în atenția publicului semnificațiile spirituale profunde ale operei sale, care au cunoscut recunoaștere la nivel mondial și care reflectă esența spirituală a poporului român.