Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat reducerea costului creditului, marcând prima scădere a dobânzii de referință în ultimii cinci ani. Această decizie va duce la rate bancare mai mici pentru unii dintre români.
Consiliul Guvernatorilor BCE a decis să reducă dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, ajungând la 3,75%, după ce au fost observate progrese semnificative în combaterea inflației ridicate.
„În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului Guvernatorilor BCE, citat de Agerpres.
Cu toate acestea, ratele de împrumut rămân mult mai mari comparativ cu ratele negative implementate de BCE între 2014 și 2022. Decizia era așteptată în întreaga zonă euro, fiind considerată un impuls necesar pentru economie. BCE a indicat încă din aprilie că intenționează să reducă dobânzile de referință, condiționând acest pas de scăderea inflației.
Inflația în cele 20 de țări din zona euro a scăzut de la peste 10% la sfârșitul anului 2022, aproape de ținta de 2% a BCE în ultimele luni, în principal datorită scăderii costurilor carburanților și normalizării lanțurilor de aprovizionare după perturbările cauzate de pandemie.
Analiștii avertizează că impactul reducerii dobânzii va fi evident doar dacă costurile de împrumut vor continua să scadă pe o perioadă mai lungă. Este puțin probabil ca BCE să reducă dobânda de referință de multe ori, din cauza inflației încă ridicate, care continuă să crească salariile, notează Biziday.
Reducerea dobânzii BCE afectează toți românii cu credite în euro, ale căror dobânzi sunt variabile și raportate la EURIBOR. Aceștia au resimțit creșteri semnificative ale ratelor în 2022 și 2023, când BCE a operat 10 majorări consecutive ale dobânzii, ultima în septembrie. Acum, dobânzile din zona euro sunt la cel mai ridicat nivel din 2001.
Dacă BCE reduce dobânda, și ratele bancare ale acestor români vor scădea. Totuși, cei care au contractat credite în euro cu dobândă fixă nu vor fi afectați de această schimbare.