Asociatia Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala din Romania – ROREG lanseaza astazi un proiect unic la nivel national, dedicat personalului din Unitatile Administrativ Teritoriale de la nivelul celor 41 de judete ale Romanei. Este vorba de o serie de tutoriale video de tip e-learning, conceputa pentru a le oferi beneficiarilor de proiecte europene din mediul urban posibilitatea sa isi dezvolte competentele necesare pentru a gestiona si implementa eficient proiecte cu finantare europeana.
„Vrem ca fiecare dintre noi sa traiasca in orase si judete mai curate, mai atragatoare si cu un nivel de trai mai bun. Noi, la nivelul fiecarei regiuni, vom coordona mii de proiecte care vor genera locuri de munca si conditii de trai mai bune pentru toti cetatenii. Speram ca toate acestea sa-l faca pe fiecare cetatean din oricare regiune a Romaniei, sa fie constient de sprijinul oferit pentru dezvoltare prin rezultatele absorbtiei fondurilor europene! Descentralizarea procesului de dezvoltare regionala a fost mult asteptata de toti partenerii nostri si de aceea facem toate demersurile pentru ca expertii locali sa poata accesa cat mai usor finantarile nerambursabile, pentru cresterea calitatii vietii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, membru fondator al Asociatiei ROREG.
Clipurile sunt concepute astfel incat cei care le parcurg sa beneficieze de o experienta de invatare atractiva, moderna, inovatoare si adaptata cerintelor apelurilor de proiecte din cadrul programelor regionale de finantare.
Cele 40 de tutorialele acopera patru tematici diferite si isi propun sa consolideze cunostintele si abilitatile posibililor beneficiari de fonduri europene in:
– Planificare Strategica;
– Management de Proiect;
– Documentatii tehnico – economice. Proprietatea;
– Achizitii publice.
Aceste teme au fost identificate de Asociatia ROREG printr-o analiza efectuata in randul beneficiarilor, in perioada Mai – Iunie 2020.
„Lucram de mai multa vreme la acest proiect-resursa, prin care sa accesibilizam accesul reprezentantilor autoritatilor locale la materiale informative cu privire la implementarea de proiecte cu fonduri europene. Calitatea acestor proiecte depinde foarte mult de calitatea muncii oamenilor care se ocupa de ele si de aceea noi ii sustinem cu aceste cunostinte. Cele 40 de tutoriale propun o experienta de invatare moderna si ofera marele avantaj ca pot fi accesate oricand si de oriunde. Speram ca si prin ele sa aducem plusvaloare proiectelor europene implementate in Romania„, a declarat Sorin Maxim, presedintele Asociatiei ROREG.
Tutorialele insumeaza peste sase ore de continut si vor pune la dispozitie beneficiarilor din cadrul autoritatilor publice informatii despre:
• Dezvoltarea de abilitati in planificarea strategica: dobandirea de cunostinte si instrumente pentru elaborarea planurilor strategice la nivel local, cu scopul de a indeplini nevoile comunitatilor si de a stimula dezvoltarea durabila;
• Dezvoltarea si consolidarea competentelor in managementul de proiect: tehnici si instrumente fundamentale pentru planificarea, implementarea si monitorizarea proiectelor locale.
• Descoperirea regulamentelor si procedurilor specifice achizitiilor publice: ciclul complet al unui proces de achizitie publica, incepand de la identificarea nevoilor si pana la contractarea furnizorului, cu accent pe etapele cheie si documentele relevante;
• Elaborarea documentatiei tehnico-economice: prezentarea tipurilor de documentatii si cerinte specifice, a aspectelor legale si reglementarilor specifice care trebuie respectate, in concordanta cu legislatia nationala si internationala.
Cele 40 de tutoriale video de tip e-learning se regasesc pe canalul de youtube al Asociatiei ROREG si pot fi accesate la linkurile urmatoare:
– Documentatii tehnico – economice. Proprietatea;
Tutorialele sunt rezultatul unui proces de colaborare intre Asociatia ROREG si 23Film Studio sustinut de cele 8 Agentii pentru Dezvoltare Regionala din Romania si au fost realizate in cadrul proiectului „Sprijin pentru eficientizarea gestionarii si implementarii FESI la nivelul autoritatilor publice locale de la nivelul oraselor, municipiilor si judetelor din Romania”, COD SMIS 132349, fiind cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POAT 2014 – 2020.