În cursul acestui an, România va asista la dispariția a trei bănci notabile de pe piața financiară, în urma unor procese de achiziție sau fuziune. Această evoluție vine în contextul unei tendințe de consolidare a sectorului bancar din țară, având impact asupra structurii și competitivității acestuia.
În prezent, numărul băncilor din România a cunoscut o descreștere, trecând de la 34 la 32 de instituții de credit în 2022. Se preconizează că în 2024, această cifră va scădea la 27, excluzând entitățile exclusiv digitale precum Salt Bank (fostă Ideea Bank), Raiffeisen Digital Bank și Revolut Bank, care nu sunt încă pe deplin integrate în sistemul bancar românesc.
Printre instituțiile care vor dispărea se numără:
1. First Bank:
- Prin achiziția a 99,98% din acțiunile First Bank România de către Grupul Intesa San Paolo Bank de la JC Flowers, se anticipează că această tranzacție va fi finalizată în prima parte a anului 2024. La sfârșitul lui 2022, Intesa Sanpaolo Bank a avut o cotă de piață de 1,09%, comparativ cu 1,10% cât avea First Bank.
2. Alpha Bank:
- Alpha Bank România va dispărea în urma fuziunii dintre UniCredit Bank Romania și Alpha Bank Romania, inițiată de Alpha Services and Holdings și UniCredit. Această fuziune va crea a treia cea mai mare bancă din țară în ceea ce privește activele totale și se preconizează că va fi finalizată în 2024.
3. OTP Bank România:
- OTP Bank România va fi achiziționată de Banca Transilvania, marcând a patra tranzacție de acest gen în ultimii 10 ani pentru Banca Transilvania. Cu active de aproximativ 20 de miliarde de lei la jumătatea anului, OTP Bank era pe locul 10 în piață.
Cu aceste schimbări semnificative, Banca Transilvania va ocupa o poziție centrală pe piața bancară, consolidându-și statutul de lider prin succesivele achiziții din ultimii ani. Evoluțiile din sectorul bancar românesc vor continua să influențeze economia și mediul financiar în ansamblu în anul 2024.