Primarul Allen Coliban a prezentat astăzi două proiecte de construire împotriva cărora Municipalitatea a făcut demersurile legale de sancționare, inclusiv plângeri penale, deoarece au început lucrările fără a avea autorizație de construire din partea Municipalității. Cele două proiecte reprezintă doar exemple din campania Municipalități de reglementare a modului în care se derulează lucrările de construire în municipiul Brașov.
,,La o lună de la instalarea noului arhitect șef, suntem nevoiți să reluăm acest mesaj și să îl facem cât mai clar: zero toleranță pentru ilegalitățile privind dezvoltarea urbană a Brașovului! Avem două proiecte pe care le-am sesizat Poliției și, ulterior, organelor de anchetă cu privire la încălcarea regimului autorizării și al autorizărilor din construcții. Două proiecte care sunt șantiere mari care se desfășoară la ora actuală fără nicio autorizație; un proiect în zona Blumăna, în zona centrului, și un proiect în zona Șcheiului, chiar în apropiere de Biserica Sfânta Treime. Ambele trebuie să se oprească, să își oprească lucrările imediat, și să intre pe circuitul de autorizare. Totodată, organele cu competențe în anchetarea acestor fapte să demareze anchetele respective. Poliția a fost, a sancționat, a dispus oprirea șantierului. În cazul în care lucrările continuă, vorbim de o altă încadrare, tot în registru penal, a faptelor. Există o plângere făcută în urmă cu două zile de noi și vom continua cu un tratament egal în cazul tuturor celor care încalcă legislația în construcții”, a precizat primarul Allen Coliban.
Cele două exemple prezentate de primar în cadrul conferinței de presă sunt în zone de protecție rezervație de arhitectură, în cartierul Șchei și în Blumăna. Prezent în conferința de presă, arhitectul șef al municipiului, Dragoș Oprea, a prezentat situația celor două proiecte.
,,Primul șantier la care facem referire are un certificat de urbanism emis în luna iunie pentru construirea de locuințe. Punct. De la acest moment, în cadrul Primăriei Brașov n-a mai fost depus niciun document, de sistematizare verticală, avizul Comisiei de Circulație, nu avem nimic care să valideze intervenția pe aceste dealuri, iar cel de al doilea proiect e un proiect destul de matur, adică practic a fost depus pentru obținerea autorizației de construire în luna iulie anul trecut, dar nu a obținut încă autorizația, având câteva contestări pe care le-au semnalat inspectorii din cadrul Serviciului de Autorizări Construcții. Nu este posibil să faci lucrările de construire pe baza unui certificat de urbanism. Este un document care îți transmite ce ai de făcut pentru a obține autorizația de construire. Sunt mai multe construcții care nu beneficiază de autorizație de construire și care în momentul de față solicită clemență pentru intrarea în legalitate. Din păcate, multe din ele nu respectă regulamentul local de urbanism și asta ne forțează să nu putem să validăm construcțiile. E o situație care intră într-un blocaj și s-ar putea să ajungem și la momentul în care va trebui să demolăm imobilele. Dacă începi să construiești fără autorizație de construire, îți asumi un risc foarte mare. Imobilul nu poate fi intabulat fără a fi validată construcția”, a explicat Dragoș Oprea, arhitectul șef al municipiului.
Dacă în cazul proiectului de construire locuințe colective de pe str. Dr. Ioan Cantacuzino, vorbim despre un proiect destul de avansat, s-a depus documentația de autorizare, în cazul proiectului din Șchei, din ,,Grădina lui Țimăn”, vorbim despre executarea unor lucrări pentru care nu există nici o documentație, cu excepția unui certificat de urbanism eliberat în luna iunie 2022, adică doar un act de informare cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească dezvoltatorul pentru a putea primi autorizația de construire.
Înainte de conferința de presă, primarul Allen Coliban a verificat lucrările care se executau fără autorizație și a subliniat hotărârea Municipalității de a bloca toate aceste proiecte până la obținerea autorizației de construire, în condițiile prevăzute în documentele de urbanism și cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
,,Ceea ce se întâmplă în Brașov este foarte grav și trebuie să se oprească ACUM! În Brașov există șantiere care nu au autorizație, șantiere la care Poliția Locală aplică sancțiuni și măsuri de oprire a lucrărilor, dar care continuă. Ceea ce vedeți în spatele meu este fosta Grădină a lui Țimăn, un loc în care generații de copii din Șchei au învățat să schieze. Un loc care acum se transformă într-o dezvoltare imobiliară fără să aibă autorizații de construire. Avem un arhitect șef nou, pe Dragoș Oprea, în care îmi pun foarte multă încredere și cu care am agreat că vom face un inventar al tuturor acestor situații și vom sesiza organelor abilitate. Pentru toate aceste situații care încalcă legea voi face plângeri penale făptașilor și voi cere instanțelor să dispună readucerea terenului la situația inițială”, a declarat primarul.
În timpul verificărilor, Poliția Locală a mai constatat încă o abatere, respectiv utilajele firmei care realizau lucrările de terasare pe terenul din cartierul Șchei, au fost aduse utilizându-se un permis de Liberă Trecere eliberat pentru lucrări pe domeniul public.
În cazul lucrărilor executate în cadrul șantierului de pe str. Dr. Ioan Cantacuzino, Poliția Locală a dispus, încă din luna ianuarie anul acesta, sancționarea dezvoltatorului și, ca măsură complementară, încetarea lucrărilor. Deoarece aceste lucrări au continuat, a fost depusă plângere penală.
În cazul lucrărilor din ,,Grădina lui Țimăn”, Municipalitatea a depus direct plângere penală, având în vedere faptul că vorbim de o zonă protejată.