După decenii în care „turiștii” și-au aruncat resturile în zona Cabanei Caraiman de pe platoul Bucegilor, o inițiativă a asociației Om pe Munte încearcă să rezolve problema stringentă cu care se confruntă cabanele din munții României. Acțiunea „Salvăm Cabanele Montane” a fost inițiată de Constantin Țăposu, iubitor al muntelui și președintele „Asociației Om pe Munte”.
Într-o postare pe pagina de socializare a asociației, Țăposu a scris:
„Dragi iubitori ai muntelui, avem vești extraordinare! La mai puțin de o lună de la lansarea Inițiativei de Salvare a Cabanelor Montane, eforturile noastre comune au început deja să dea roade. 300 de saci de deșeuri colectați de pe Caraiman! Săptămâna trecută, mai mulți voluntari au scos deșeurile de sub terasele cabanei și le-au sortat în peste 300 de saci. Vineri, un grup minunat de pasionați de offroad au răspuns apelului nostru și au transportat sacii până la Piatra Arsă. Mulțumim Rian Consult pentru preluarea gratuită a deșeurilor în vederea reciclării! Următoarea acțiune: 8 iunie! Voluntarii se întorc la cabana Caraiman pentru a colecta și sorta încă vreo 500 de saci de deșeuri, preponderent sticlă. Vrei să te alături? Contactează Cabana Caraiman 2025 M, Asociația Montană Cireșarii sau Ovidiu Bran pentru detalii! Oricine poate participa – fie că ești o persoană fizică sau o companie. Inițiativa de Salvare a Cabanelor Montane este cea mai amplă acțiune de voluntariat organizată de Asociația OM pe MUNTE, și avem nevoie de tine! Mulțumim tuturor voluntarilor și partenerilor care au făcut acest lucru posibil. Datorită vouă, demonstrăm că putem avea un turism montan responsabil și sustenabil.”
Reprezentantul Asociației Om pe Munte spune că proiectul vizează și ajutorarea cabanierilor din munții Făgăraș, care au aceleași probleme cu deșeurile generate de activitatea din cabane. Este de menționat că sunt prea puțini reprezentanți ai salubrității care pot să efectueze servicii de preluare a deșeurilor din zonele montane, de unde și importanța acestei acțiuni.
„Nu știu de unde să încep, azi nu am cuvintele la mine, pentru a adresa mulțumiri sincere acestor oameni, care au dat din timpul lor, au venit pe cheltuiala lor din dorința sinceră de a avea și noi, în România, case primitoare în munți. Fie că au răspuns la Inițiativa de Salvare a Cabanelor Montane, la apelul făcut de Cabana Caraiman 2025 M, din proprie inițiativă, acești oameni demonstrează că suntem bine, că ne dorim un turism montan responsabil și facem ceva în direcția asta. Cred că este pentru prima dată, de la construirea turismului montan, când atât de mulți oameni își dau mâna pentru salvarea cabanelor montane. Astăzi, peste 300 de saci plini ochi cu deșeuri, își vor lua rămas bun pentru totdeauna de la munte”, a mai comentat Constantin Țăposu pe pagina de socializare a asociației Om pe Munte.