În urma unei ample acțiuni desfășurate la nivel național, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au realizat 40 de percheziții la data de 7 martie 2024, dintre care una a avut loc și la Brașov. Rezultatele au fost de-a dreptul impresionante, fiind descoperite sume colosale de bani și bunuri de valoare.
Potrivit informațiilor furnizate de autorități, în urma acestor percheziții s-au confiscat 859.500 de lei, 661.430 de euro, 3.011 dolari americani, 50.000 de coroane daneze și 10.000 de franci elvețieni. În plus, au fost ridicate 92 de telefoane mobile, 24 de laptopuri, 6 tablete, 9 dispozitive ledger, 6 HDD, 5 SSD, 33 de memorystick, 12 ceasuri de lux, 43 de carduri bancare, 1 pistol, 14 bile de substanță albă pulverulentă, un grinder și substanță vegetală cu miros înțepător, 90 de bancnote de 500 de euro având aceeași serie, susceptibile a fi false, o casă de marcat, bijuterii și înscrisuri.
De asemenea, au fost indisponibilizate fonduri în criptomonedă în valoare de 700.000 de dolari americani și au fost instituite măsuri de sechestru asigurător asupra mai multor autoturisme, inclusiv trei din categoria de lux.
Investigațiile au relevat că, începând cu anul 2019, persoanele vizate ar fi constituit un grup organizat specializat în spălarea banilor obținuți în principal din infracțiuni informatice. Acest grup ar fi inclus peste 20 de membri care, în mod repetat și folosind același mod de operare, ar fi transferat sume semnificative de criptomonede, în valori cumulate de peste 29 de milioane BUSD, 4,6 milioane BUSD și 1,3 milioane BUSD.
Mai mult, într-un caz particular, două persoane din grup ar fi indus în eroare o victimă, determinând-o să transfere peste 400 de unități ale unei monede virtuale, echivalentul a peste 580.000 de euro, și respectiv, ar fi cauzat o pagubă de aproximativ 73.000 de dolari SUA unei alte victime, sub pretextul achiziționării de criptomonede.
Reprezentanții autorităților judiciare au informat că au fost dispuse reținerea a 9 persoane și măsura controlului judiciar față de alte 5, în timp ce alte 3 persoane au fost arestate preventiv, iar pentru altele continuă cercetările.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliția Română, polițiștii Serviciului Criminalistic și ai Serviciului Poliției Canine din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române și al specialiștilor EUROPOL.
Persoanele implicate în investigații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală și de prezumția de nevinovăție pe parcursul întregului proces penal.