În fiecare an, perioada care precede marea sărbătoare a Paștelui este marcată de o atmosferă aparte. Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, cum mai este numită, este cea mai solemnă perioadă din Postul Paștelui, dedicată amintirii patimilor, morții și îngropării Mântuitorului Iisus Hristos. În 2025, Săptămâna Mare începe luni, 14 aprilie, și se încheie sâmbătă, 19 aprilie, urmând ca Învierea Domnului să fie prăznuită duminică, 20 aprilie.
Biserica Ortodoxă marchează aceste zile prin slujbe speciale numite Denii, în cadrul cărora sunt evocate ultimele momente din viața pământească a lui Hristos. Postul devine mai aspru, iar mulți credincioși aleg chiar postul negru, însoțit de rugăciune și spovedanie.
Semnificațiile fiecărei zile din Săptămâna Mare:
Luni – se amintește de Iosif cel preafrumos și de smochinul blestemat.
Marți – Biserica citește Pilda celor zece fecioare, îndemn la veghe și trezvie.
Miercuri – se pomenește femeia păcătoasă care L-a uns pe Iisus cu mir.
Joi – sunt celebrate patru evenimente esențiale: Spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și vânzarea Domnului.
Vineri – zi de profundă tristețe, în care ne amintim de răstignirea și moartea Domnului pe cruce.
Sâmbătă – zi de tăcere și meditație, când Hristos se află în mormânt, iar creștinii se pregătesc pentru Lumina Învierii.
Tradiții și obiceiuri românești în Săptămâna Mare:
În paralel cu viața liturgică, tradițiile populare dau culoare și ritm acestor zile:
Lunea Mare – începe curățenia de Paște în gospodării.
Marțea Mare – zi dedicată treburilor casnice, cunoscută și ca „Marțea Seacă”.
Miercurea Mare – ultima zi în care se mai spală rufe și se încheie munca grea în gospodărie.
Joia Mare – se vopsesc ouăle roșii, se coc pasca și cozonacii, iar seara, credincioșii participă la Denia celor 12 Evanghelii.
Vinerea Mare – este o zi de post negru și de rugăciune, fără activități casnice. Se evită spălatul, călcatul sau cusutul.
Sâmbăta Mare – ultimele pregătiri pentru Paște: se finalizează mâncărurile și se așteaptă cu emoție miezul nopții, când are loc slujba Învierii.
După această săptămână a răbdării, iertării și purificării, urmează Săptămâna Luminată, simbol al bucuriei și speranței creștine. Până atunci, însă, Săptămâna Mare rămâne un drum interior spre lumină, pe care fiecare credincios este chemat să-l parcurgă cu inimă curată.
