Salvamontistul atacat de un urs în plină stradă, în Predeal, va fi transferat la Spitalul Floreasca din București cu un avion medical. Victima este stabilizată, însă incidentul readuce în prim-plan problema prezenței urșilor în zonele locuite.
Dispute privind gestionarea populației de urși
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că metodele actuale de alungare și relocare nu sunt eficiente și că orice urs care intră în localități și pune în pericol viața oamenilor trebuie împușcat.
De cealaltă parte, primarul din Predeal, Sorin Ciobanu, afirmă că situația a devenit incontrolabilă din cauza interzicerii vânătorii încă din 2016. Potrivit acestuia, numărul urșilor din zonă a crescut de 4-5 ori peste limita admisă, iar administrația locală nu este pregătită să facă față unor astfel de situații.
Soluții propuse de organizațiile de mediu
Grupările ecologiste propun măsuri alternative pentru gestionarea interacțiunilor om-urs, cum ar fi tomberoanele anti-urs, care ar reduce accesul animalelor la surse de hrană din localități. Un exemplu pozitiv este Băile Tușnad, unde astfel de măsuri au fost implementate cu succes.
În prezent, în zona Predeal s-ar afla peste 100 de urși, deși populația optimă pentru pădurile din regiune ar trebui să fie de aproximativ 30 de exemplare.
