Nicu Covaci, legendarul fondator și lider al trupei Phoenix, a murit vineri seară la Spitalul Județean Timișoara. Informația a fost confirmată pentru G4Media de Dorel Săndesc, directorul spitalului, și ulterior a apărut și pe pagina oficială de Facebook a artistului, utilizată în ultimele luni de membrii trupei.
„Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară Opera-rock ,,Meșterul Manole”, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne Nicu Covaci. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească”, a transmis Dorel Săndesc.
Nicu Covaci a fost una dintre figurile emblematice ale muzicii rock din România. Fondator al trupei Phoenix, Covaci a revoluționat scena muzicală românească în anii ’60 și ’70, înainte de a fugi în Occident în 1976. S-a stabilit inițial în Olanda și apoi în Germania, continuând să creeze și să promoveze muzica Phoenix departe de casă. După Revoluția din 1989, a revenit în România, reluând concertele alături de Phoenix, dar succesul din perioada de aur a rămas neegalat.
De-a lungul anilor, Covaci a fost implicat în numeroase controverse, inclusiv conflicte cu colegii de trupă. În 2023, a atras critici după ce a cântat la nunta politicianului extremist George Simion.
Covaci a suferit o intervenție chirurgicală pe creier la 22 martie 2024, după ce s-a simțit rău și a prezentat simptome severe. Diagnosticul medicilor a fost unul grav: „proces expansiv intracranian”. Operația a fost condusă de echipa neurochirurgului Horia Pleș și a durat șase ore. Din păcate, starea lui de sănătate nu s-a îmbunătățit, în ciuda tratamentelor ulterioare.
În ultimele săptămâni, artistul a fost internat la secția de Terapie Intensivă, iar colegii și apropiații i-au fost alături în ultimele momente. La 31 iulie, membrii formației au anunțat că tratamentul postoperatoriu nu a putut fi finalizat din cauza complicațiilor, iar starea sa era gravă.
Nicu Covaci s-a născut la Timișoara pe 19 aprilie 1947, într-o perioadă de mari schimbări politice. Crescut într-o familie cu origini modeste, Covaci a arătat un talent muzical precoce, studiind pianul, acordeonul și chitara de la o vârstă fragedă. La doar 15 ani, a fondat trupa Sfinții, care ulterior a devenit Phoenix, marcând începutul unei cariere care va influența decisiv rockul românesc.
După Revoluția din 1989, Phoenix s-a reunit pentru concerte în România, însă viața lui Covaci a rămas împărțită între Occident și țara natală. În ultimele decenii, a locuit la Moraira, pe Costa Blanca, Spania, unde și-a găsit un colț de rai departe de tumultul vieții publice.
„Am avut o dată în viață și eu noroc. Să găsesc un colțișor de rai. Am muntele în spate, pădure de pin împrejur și marea sub nas. Și un aer extraordinar… Eu sunt singurul falimentar acolo”, mărturisea Covaci despre locul unde și-a petrecut ultimii ani din viață.
Nicu Covaci va rămâne un simbol al rezistenței culturale și al creativității în fața opresiunii, lăsând în urmă o moștenire muzicală inestimabilă.