România se numără printre puținele țări din Uniunea Europeană care au înregistrat o creștere a prețurilor carburanților în ultimul an, conform datelor Eurostat.
În timp ce prețurile medii ale combustibililor și lubrifianților au scăzut cu 6,1% în august 2024 comparativ cu aceeași lună din 2023, România a fost afectată de o tendință opusă, alături de o altă țară membră.
Începând cu 2020, prețurile carburanților au demonstrat o volatilitate semnificativă, fluctuațiile fiind determinate de mai mulți factori, inclusiv pandemia COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina. Rata anuală a inflației pentru carburanți a cunoscut o evoluție abruptă, atingând un vârf de +39,2% în iunie 2022. După această perioadă, inflația a început să scadă, înregistrând chiar rate negative în 2023.
Datele arată că, în iunie 2023, inflația pentru combustibili și lubrifianți a atins un minim de -15,7%. Cu toate acestea, în ultimele luni, volatilitatea prețurilor a devenit mai puțin pronunțată, cu variații lunare mai mici. În ceea ce privește motorina și benzina, prețurile din august 2024 au fost cu 7,4% și, respectiv, cu 5,5% mai mici comparativ cu aceleași luni din anul precedent.
Cea mai mare creștere a prețurilor a fost observată în iunie 2022, cu +45,2% pentru motorină și +35,7% pentru benzină. Deși creșterile prețurilor motorinei au fost în general mai mici decât cele ale benzinei, acestea au crescut mai rapid în perioada septembrie 2021 – martie 2023. Din martie 2023, tendința s-a inversat, iar în lunile iunie, iulie și august ale acestui an, motorina a înregistrat din nou creșteri de prețuri mai mari.
Sursa foto: Shutterstock