Muzeul de Etnografie Brașov implementează în perioada martie – iulie 2023 proiectul „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu instituții muzeale și ONG-uri culturale: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Bran, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Prima Școală Românească și Asociația ERMIS Brașov.
În cadrul proiectului se vor prezenta tehnologii inovatoare din domeniul conservării curative și preventive a bunurilor de patrimoniu din colecțiile muzeale.
De asemenea, vor avea loc work-shop-uri și ateliere interactive în cadrul cărora se va prezenta instalația de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) deținută de Muzeul de Etnografie Brașov și se va face un schimb de informații și de bune practici în domeniul conservării și restaurării între specialiștii din cadrul instituțiilor participante.
Proiectul urmărește identificarea soluțiilor inovatoare pentru conservarea patrimoniului material în context local și european și se va încheia prin organizarea unei expoziții cu bunurile culturale care au făcut obiectul conservării curative, cu ajutorul instalației de tratament în mediul anoxic, pe perioada implementării proiectului.
Proiectul aduce în atenția deținătorilor de colecții importanța conservării obiectelor de patrimoniu de natură organică prin tehnologii noi, non-invazive, sigure pentru restauratori.
Deținătorii de colecții vor afla, prin implementarea proiectului, informații despre tehnologia instalației de tratare în mediu anoxic și despre un nou serviciu cultural oferit de Muzeul de Etnografie Brașov altor muzee și colecții, chiar și celor de drept privat.
Proiectul „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), este în valoare de 110.940 lei.