Lucrările pentru realizarea forajelor geotehnice incluse în studiul de fezabilitate al autostrăzii A13 Brașov – Bacău avansează conform graficului, anunță miercuri Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR). Până în prezent, prestatorul a realizat 7.236 de metri liniari forați, înregistrând un progres de peste 1.700 de metri față de raportarea anterioară din luna martie.
Instalațiile de foraj sunt în prezent amplasate în zonele Bod-Hălchiu (județul Brașov), Angheluș/Sfântu Gheorghe și Moacșa (județul Covasna).
CNIR a mai precizat că traseul inițial al autostrăzii va suferi modificări în zona municipiului Brașov, ca urmare a solicitărilor venite din partea Ministerului Economiei. Reproiectarea este necesară pentru a permite realizarea unei investiții strategice a companiei Romarm. În acest context, Direcția Investiții a prezentat noile variante de traseu autorităților din județele Brașov și Covasna, urmând ca decizia finală să fie luată în colaborare cu proiectantul și comunitățile locale.
Studiul de fezabilitate este esențial pentru stabilirea traseului final al autostrăzii, precum și pentru estimarea costurilor aferente etapei de proiectare și execuție. Contractul are o valoare de 81 milioane lei și o durată de 24 de luni, cu începere din septembrie 2024.
Documentația cuprinde un studiu și proiect geotehnic, studiu topografic, studiu arheologic, precum și documentația de mediu necesară obținerii Acordului de Mediu.
Autostrada A13 Brașov – Bacău urmează să se conecteze, la vest, cu viitoarea autostradă Sibiu – Făgăraș – Brașov, printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea. La est, aceasta se va intersecta la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei – A7.

Sursa foto: CNIR