Guvernul a semnat contracte în valoare de câteva miliarde de lei pentru înzestrarea armatei în luna ianuarie, ceea ce a crescut deficitul la 0,5% din PIB, aproximativ 8 miliarde de lei, comparativ cu 0,3% din PIB, adică 3,7 miliarde de lei, în aceeași perioadă a anului trecut, au dezvăluit surse apropiate situației pentru Profit.ro.
Finanțele nu se așteaptă la o îmbunătățire semnificativă a situației bugetare nici în februarie, potrivit acelorași surse. O cauză majoră este nivelul încasărilor anticipate, februarie fiind tradițional o lună cu încasări reduse pentru ANAF. În ciuda acestui fapt, cheltuielile, în special cele recurente, cum ar fi pensiile și salariile, sunt distribuite mai uniform pe parcursul acestei luni.
Un aspect important în evaluarea deficitului crescut înregistrat în ianuarie este că acesta este în mare măsură determinat de cheltuieli punctuale, nu recurente. Cheltuielile pentru înzestrarea armatei au reprezentat o parte semnificativă din această creștere, ridicându-se la aproximativ 3 miliarde de lei în ianuarie.
Deși cheltuielile au înregistrat o creștere de aproximativ 28%, veniturile au avansat cu doar aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului precedent. Totuși, datele sunt preliminare și situația oficială pentru ianuarie urmează să fie publicată după data de 25 februarie.
ANAF se confruntă cu un plan de venituri pentru luna februarie redus cu 6,87 miliarde de lei față de luna ianuarie, iar colectările înregistrate în ianuarie au fost cu 5% peste planul alocat de către Ministerul Finanțelor.
Perspectivele pentru deficitul bugetar pe întregul an 2024 rămân în jurul sumei de 86,6 miliarde de lei, echivalentul a 5% din PIB în termeni cash, în timp ce ANAF și AVR își propun să aducă la buget 586 miliarde de lei, respectiv 25 miliarde de lei în acest an. Aceste cifre indică un an electoral încărcat și rămân semne de îndoială în ceea ce privește gestionarea cheltuielilor statului.