Polițiștii din cadrul IPJ Braşov, cu sprijinul Gărzii Forestiere și Biroului de Operațiuni Speciale din cadrul IGPR, au efectuat un număr de 11 percheziții domiciliare în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea unor infracțiuni de furt de arbori tăiați din păduri, fals în declarații, fals intelectual și fals informatic.
Conform cercetărilor, în perioada 24 ianuarie – 15 februarie 2024, au fost efectuate patru transporturi de material lemnos însumând circa 75,509 metri cubi lemn rotund rășinoase din zona localității Șinca Nouă, deși cele patru avize de însoțire aferente au fost emise pentru material lemnos din zona Predeal. Aceleași mențiuni false au fost înregistrate și în aplicația SUMAL 2.0.
Investigațiile au scos la iveală existența unei rețele de patru societăți comerciale, în care administratorul uneia dintre ele preluase datele de logare în aplicația SUMAL 2.0 de la celelalte trei, pentru a emite avize false de însoțire a masei lemnoase.
De asemenea, în martie 2024, după ce i-a fost suspendat dreptul de a participa la licitațiile Direcției Silvice Brașov, același administrator a determinat administratorii celorlalte trei societăți să depună cereri de participare la o licitație organizată de Direcția Silvică Brașov, cu intenția de a-i ceda ulterior masa lemnoasă obținută din partizile adjudecate.
În urma perchezițiilor de astăzi, au fost reținute trei persoane implicate în aceste fapte, respectiv doi dintre administratorii societăților implicate și o persoană care deține funcția de șef al unui ocol silvic din județul Brașov, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.