Braşovul a fost martorul unui puternic protest, luni, 29 ianuarie, în care aproximativ o sută de tractoare şi alte vehicule au luat parte. Fermierii şi transportatorii braşoveni au aderat la nemulţumirile exprimate de colegii lor la nivel naţional, străbătând Ocolitoarea Braşovului în două direcţii distincte: către centrul oraşului şi spre podul de la Dârste.
Atât fermierii, cât şi transportatorii, afirmă că revendicările lor nu au fost rezolvate în săptămânile anterioare de proteste. Organizatorul protestelor din Braşov, Robert Lucaci, a subliniat că demersul lor are ca scop atragerea atenţiei asupra gestionării deficitare a agriculturii de către guvernanţi.
„Protestul are loc în urma proastei gestionări a agriculturii din partea guvernanţilor. În atâţia ani s-au adunat cam multe probleme și deja nu mai suferă amânare rezolvarea acestor probleme. Ieşim şi în Braşov şi o să o facem mult mai civilizat decât în tot restul Europei, cu siguranţă, ca să vedeţi că nu este interesul nostru să facem rău ţării, ci, din contră, este ca să ajutăm România și să ne cerem niște drepturi care chiar sunt normale în ziua de azi și în agricultura din ziua de azi”, a declarat Lucaci.
Participanţii la protest avertizează că România se îndreaptă către distrugerea agriculturii, iar criza din Ucraina contribuie la această perspectivă sumbră. Fermierii susţin că măsurile recente adoptate împotriva lor, coroborate cu situaţia tensionată din Ucraina, îi conduc pe toţi către faliment.
De asemenea, reprezentanţii fermierilor acuză intrarea pe piaţa românească a produselor agricole din Ucraina, care, deşi nu respectă standardele Uniunii Europene, se regăsesc în magazinele din ţară. Această concurenţă neloială afectează producătorii autohtoni, în timp ce preţurile produselor nu reflectă calitatea acestora.
Protestul a generat perturbări în traficul din Braşov, în special în zonele centrale, timp de câteva zeci de minute. Fermierii şi transportatorii anunţă că vor continua protestele şi în zilele următoare, azi, marţi dar și miercuri, în intervalul orar 11:00 – 15:00, cu rute aprobate care includ B-dul Grivitei, sens giratoriu Onix, str. Iuliu Maniu, Casa Armatei, B-dul Eroilor, str. 15 Noiembrie, Calea Bucureşti şi până la Podul Dârste, respectiv Podul Dârste, Calea Bucureşti, B-dul Saturn, B-dul Alexandru Vlahuţă, str. Hărmanului.
Protestele fermierilor şi transportatorilor au început la nivel naţional pe 10 ianuarie, iar mişcările de stradă ale agricultorilor se extind în mai multe state din Europa, „Ucraina” fiind numitorul comun al nemulţumirilor exprimate.