Șoferii care surprind comportamente agresive în trafic vor putea trimite înregistrările audio-video polițiștilor, care vor folosi aceste dovezi pentru a sancționa conducătorii auto indisciplinați, conform unei ordonanțe oficializate recent. Noua reglementare prevede că polițiștii vor putea utiliza, de asemenea, date de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice pentru a sancționa diverse abateri de la regulile de circulație, nu doar comportamentul agresiv în trafic.
OUG 84/2024 introduce mai multe schimbări în Codul Rutier, printre care posibilitatea ca șoferii să fie sancționați pe baza unor înregistrări audio-video primite de polițiști de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice. Astfel, înregistrările făcute cu camere de bord sau telefoane mobile vor putea servi drept probe dacă acestea surprind manevre agresive.
Conform ordonanței, „polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.
Articolul 541 din Codul Rutier detaliază comportamentul agresiv în trafic, care include manevre precum:
- Deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, în scopul depășirii unui șir de vehicule.
- Întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor.
- Pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă a roților motoare.
- Circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul sau reducerea bruscă a vitezei fără motiv întemeiat.
- Folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat un alt conducător să elibereze banda de circulație.
- Conducerea mopedului sau motocicletei pe o singură roată.
- Mersul cu spatele în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic.
- Realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului.
- Accelerarea repetată a motorului în mod intenționat pentru a stânjeni persoanele din apropierea drumului public.