Primarul Allen Coliban l-a prezentat în cursul unei conferințe de presă, pe noul arhitect șef al municipiului Brașov, arhitectul Dragoș Oprea, un profesionist cu experiență de peste 20 de ani în domeniul proiectării și urbanismului.
Invitat de către reprezentanții mass-media să spună cu ce gânduri începe această activitate atât de importantă pentru dezvoltarea orașului, Dragoș Oprea a vorbit atât despre partea de eficientizare a activității Direcției Arhitect Șef, cât și despre principiile care vor guverna activitățile de proiectare și construire în municipiul Brașov.
,,Având în vedere că sunt în a doua zi de lucru, sunt destul de optimist, cu toate că mi-am dat seama că sarcinile depășesc un pic așteptările. Îmi propun, cel puțin în prima etapă, să înțeleg modul de funcționare a administrației și am câteva gânduri pe care aș vrea să le sintetizez. Unul din ele ar fi eficientizarea Serviciului de Autorizări Construcții. Acesta ar fi primul. Cel de-al doilea: împreună cu serviciul de proiectare, din cadrul Direcției Arhitect Șef, vreau să demarăm o serie de proiecte prin care să stabilim anumite strategii, fie valabile pentru preluare în PUG, fie valabile pentru noi proiecte de dezvoltare ale municipiului. Principiul pe care mă bazez în această activitate este acela de a nu face abatere și compromisuri de la regulamentele locale și am să și explic un pic lucrul ăsta. Regulamentele locale de urbanism în general, cele cu care operăm acum, sunt extrem de invazive și, chiar și în condițiile acestea, ele sunt forțate la limita maximă. De aceea îmi doresc cumva o coerență mai mare stilistică în ceea ce privește urbanul orașului și asta necesită oarecare atenție. De asta va trebui să fim vigilenți în următoarea perioadă, nu să ne transformăm în polițiști, ci să fim vigilenți ca principiile fundamentale ale urbanismului să nu fie derivate de anumite interese pecuniare”, a explicat arhitectul șef Dragoș Oprea.
Primarul Allen Coliban a precizat care sunt așteptările, atât ale sale, dar mai ales ale comunității față de noul arhitect șef.
,,Așteptările sunt mari, atât din partea mea, cât și din partea populației, pentru că în ultimii ani a fost și s-a remarcat această schimbare de viziune. Vorbim acum de interesul public și cum reprezentăm mai bine la nivel executiv acest interes al comunității în zona de urbanism și arhitectură. Pe de altă parte, această schimbare de paradigmă trebuie să fie transpusă într-o viziune nouă și mă bucur că avem un arhitect șef nou, un arhitect șef care vine din mediul privat, cu premii obținute în mediul privat, dar totodată un arhitect șef crescut în Brașov, care a activat în Brașov în cariera privată și care nu a fost departe de ceea ce se întâmplă la nivel administrativ, pentru că a făcut parte din structurile de conducere a Ordinului Arhitecților, dar și membru în Comisia Tehnică de Urbanism. Multe dintre problemele Brașovului îi sunt cunoscute, astfel încât procesul de adaptare și de acomodare ar trebui să fie cât mai scurt. Și, cum spuneam, așteptările sunt foarte mari, pentru a repara documente care vin din trecut – mă refer aici la planuri urbanistice zonale care produc efecte și o primă analiză, o primă discuție în acest sens am avut o deja – pe de altă parte, predictibilitate, asumare de decizii și respectarea termenelor sunt parametrii în care această direcție ar trebui să-și desfășoare activitatea de acum încolo și îl creditez cu toată încrederea mea”, a declarat primarul Allen Coliban.
Dragoș Oprea a absolvit Institutul de Arhitectură București în anul 2002. Are o experiență în privat de 20 de ani. A fondat în 2007 un birou de arhitectură destul de efervescent, Exhibit Arhitectura, care, spune noul arhitect-șef al municipiului, e un studio ce și-a propus în general să aplice principii sănătoase și coerente referitoare la stilistica construcțiilor și, datorită acestui lucru, a reușit să câștige câteva premii importante și notabile la nivel național și să fie publicat în câteva reviste.
Printre aceste premii se numără cele de la secțiunea de restaurare din cadrul BAB (Bienala de Arhitectura din București), 14 premii și nominalizări la Anuala de Arhitectură locală a OAR (Ordinul Arhitecților din România), în 2008, 2009, 2010, 2016, 2022, la diferite secțiuni. Dragoș Oprea spune că pe parcursul activității sale a acționat constant pentru formarea unui mediu critic și de acțiune competent pentru dezbaterea fenomenului arhitectural actual, promovarea lucrărilor și inițiativelor de bună calitate și combaterea arhitecturii nocive și a practicilor neprofesioniste, lucru perfect realizabil prin promovarea concursului de arhitectură ca pe singura opțiune în practica achizițiilor publice sau private în domeniul proiectării.