Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat că UDMR va decide dacă semnează sau nu moțiunea de cenzură propusă de USR după ce va analiza textul asumării Guvernului referitor la măsurile fiscale. Hunor a subliniat că UDMR este interesată, în special, de impactul asupra autorităților locale și de gestionarea deficitului bugetar.
„Așteptăm să vedem textul asumării. Eu, după ce văd textul și după ce discut cu cei de la guvernare – că asta era discuția săptămâna trecută, cu Marcel Ciolacu – pot să iau o decizie. Eu nu iau o decizie fără să știu textul. Suntem interesați de ce se va întâmpla cu autoritățile locale, pentru că acolo lucrurile sunt destul de alarmante, și de aspectele fiscale. Dacă ei găsesc un echilibru, eu pot să susțin”, a declarat Kelemen Hunor miercuri seara, într-un interviu acordat Digi 24, răspunzând întrebării cu privire la posibilitatea semnării moțiunii de cenzură, conform news.ro.
Hunor a subliniat că așteaptă o discuție cu premierul Marcel Ciolacu și cu Nicolae Ciucă, dacă aceștia sunt dispuși să discute. El a argumentat că aspectele esențiale și de fond trebuie discutate înainte ca Guvernul să-și asume oficial textul legislativ.
Kelemen Hunor a mai afirmat că, în opinia sa, introducerea taxei de solidaritate propuse de UDMR anul trecut pentru companiile cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro pe an ar fi contribuit la reducerea deficitului bugetar, acoperind jumătate din sumele raportate drept deficit în prezent.
Fără semnăturile UDMR, USR și AUR ar trebui să colaboreze pentru a depune o moțiune de cenzură, conform Constituției. Potrivit legii fundamentale, este necesară obținerea a 117 semnături pentru a depune o moțiune de cenzură, ceea ce reprezintă o pătrime din totalul de 465 de parlamentari. Cu 42 de deputați și 21 de senatori, USR deține 63 de parlamentari, în timp ce AUR are 28 de deputați și 12 senatori, adică în total 40 de parlamentari. De asemenea, există și un grup de 35 de deputați și 7 senatori neafiliați, totalizând 42 de parlamentari neafiliați. Astfel, fără sprijinul UDMR, o moțiune de cenzură ar putea fi depusă numai în cazul unei colaborări între USR și AUR, care împreună ar atinge pragul minim de semnături necesare (145 de parlamentari).