Asociația SINAPTICA, împreună cu partenerul Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, anunță finalizarea proiectului „Jocul Mureșenilor”, desfășurat în perioada iunie-octombrie 2024.
Pe durata implementării a fost dezvoltat un joc de societate, bazat pe patrimoniul cultural al Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov, dedicat copiilor/tinerilor cu vârste între 8 și 16 ani. Jocul conține o tablă de joc și 6 categorii de informații: „Călătorii”, „Comerț”, „Educație”, „Evenimente”, „Mureșenii” și „Curiozități”. Aceste informații, care prezintă aspecte despre membrii familiei Mureșianu și despre timpurile în care au trăit aceștia, sunt prezentate pe 140 de cartoline, ilustrate cu imagini din fondul documentar al Muzeului.
Pe durata implementării proiectului, conceptul de joc a fost testat și pus în practică cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov și prin implicarea a 534 elevi de la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național „Johannes Honterus”, Școala Gimnazială nr. 6 „Iacob Mureșianu”, Liceul Vocațional de muzică „Tudor Ciortea”, Colegiul Național „Aprily Lajos”, Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Școala Gimnazială nr. 30, Școala Gimnazială nr. 9, Școala Gimnazială nr. 31, Școala Gimnazială nr. 27.
„Jocul Mureșenilor” este o modalitate alternativă de punere în valoare a patrimoniului cultural, prin care copiii/ tinerii sunt provocați să petreacă timpul liber în afara universului digital, printr-o activitate ludică, de interacțiune directă, în spațiul fizic.
Prin acest proiect, Asociația SINAPTICA a venit în sprijinul Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov, astfel încât acesta să-și diversifice demersurile inovatoare de comunicare a moștenirii culturale lăsate de familia Mureșenilor și să-și întărească rolul de educație muzeală în comunitatea brașoveană.
Cele 20 de kituri de joc vor fi transferate Muzeului, pentru a fi distribuite către unități de învățământ din
Brașov, respectiv pentru a fi incluse în oferta culturală a instituției muzeale.