Tușnad se pregătește să facă un pas hotărâtor în protejarea localnicilor și a faunei sălbatice, cu instalarea de containere anti-urs pe străzile stațiunii. Această mișcare vine în urma unei serii de invazii ale animalelor sălbatice în căutare de hrană, deșeurile fiind sursa principală de hrană pentru acestea.
Mai multe containere anti-urs, testate și fabricate în Slovacia, vor fi amplasate în Tușnad, în cadrul unui proiect-pilot inițiat de WWF România, în colaborare cu Primăria Băile Tușnad și Asociația Project Bag. Primarul Butyka Zsolt a anunțat că cele 16 containere, de diferite modele, au ajuns deja în oraș și vor fi puse în funcțiune în luna mai.
Aceste containere au fost achiziționate în urma unei prime runde de testare și vor servi ca un prim pas în transformarea Tușnadului în primul oraș „bear-smart” din România, conform declarațiilor primarului. Coordonatorul proiectului, biologul Imecs Istvan, a explicat că aceste containere au fost deja testate cu succes în Slovacia și Cehia, demonstrându-și eficacitatea în prevenirea accesului urșilor la hrana provenită din deșeuri.
Imecs Istvan a subliniat și importanța conștientizării și monitorizării adecvate a folosirii acestor containere de către localnici și turiști. În luna mai, vor avea loc evenimente de „zile deschise”, în cadrul cărora va fi prezentat modul corect de utilizare a acestor containere, iar populația va fi încurajată să le utilizeze în mod responsabil sau să opteze pentru alternative în cazul în care nu se simt confortabil în utilizarea lor.
Cu această inițiativă, Tușnad devine prima localitate din țară care implementează acest tip de containere anti-urs, marcând un pas semnificativ în asigurarea securității locuitorilor și protecției faunei sălbatice.