Szenner Zoltan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a furnizat în cadrul unei conferinţe de presă, informațiile la zi despre cel mai complex proiect pe care îl coordonează în acest mandat: Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov – SMID.
Iată argumentele sale:
„Suntem printre ultimele județe care nu au un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor funcțional și în fiecare an, UAT-urile plătesc sume consistente drept compensare la Fondul de Mediu pentru nerealizarea țintelor de reciclare. De asemenea, în lipsa investițiilor majore în acest domeniu, ineficiența gestionării deșeurilor se transpune în mod direct în tariful achitat de populație. De problema poluării cauzate de deșeurile aruncate peste tot, nici nu mai amintesc, efectul acestora nu poate fi cuantificat în bani.”
„SMID este un proiect esențial pentru județul Brasov și este singura soluție viabilă pe termen lung pentru rezolvarea problemei gestionării deșeurilor. Nicio investiție din fonduri private sau publice nu o poate rezolva la fel de eficient, pentru că nicio entitate publică sau privată din județul Brașov nu dispune de suma necesară. Nici nu ar avea logică să o facem din fonduri proprii sau din credit, când putem accesa fonduri nerambursabile.”
Din motivele prezentate mai sus, proiectul SMID ar trebui să se bucure de o largă susținere, dar din păcate nu este chiar așa.
Vicepreşedintele CJ Szenner Zoltan a explicat:
„Am renunţat în iulie 2021 la locaţia de la Prejmer, pentru că nu am vrut să continuăm împotriva voinței populației și a consiliului local, chiar dacă din acest motiv a fost necesar să reîncepem aproape de la zero proiectul și era clar că nu vom mai avea șanse să obținem finanțare pentru întreg proiectul pe POIM. Am declarat atunci public că renunțăm la locația de la Prejmer și am considerat problema încheiată, iar eu m-am concentrat pe găsirea altor locații și continuarea proiectului.
La începutul anului 2022 am aflat cu stupefacție că au fost pornite 2 acțiuni în instanță, una din partea unui grup de persoane din Hărman și Prejmer și alta din partea unui avocat, în care se contestă în instanță avizul emis de APM pe Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor. Mare parte dintre aceste persoane au fost foarte vocale anterior și au susținut că vor SMID, dar nu la Prejmer, și totuși aceste acțiuni în instanță au fost inițiate cu mult după ce locația de la Prejmer nu mai era de actualitate. Mai mult, s-a mers până în pânzele albe cu acestea; de exemplu, după ce am câștigat în recurs primul proces și am obținut o hotărâre definitivă, s-a mers și mai departe, prin depunerea unei solicitări de revizuire a sentinței, care recent a fost respinsă. Cel de-al doilea proces încă nu s-a finalizat, mai avem de lucru cu acesta.
Aceste procese sunt mari consumatoare de timp și energie pentru noi, iar din faza recursului cheltuim și bani publici, pentru că a trebuit să apelăm la o societate de avocatură care să ne reprezinte.”
„Toți generăm deșeuri, este la fel de evident ca faptul că respirăm aer, deci consider că avem o responsabilitate morală în rezolvarea acestei probleme, acesta fiind și motivul pentru care eu m-am implicat în acest proiect”, a concluzionat vicepreşedintele CJ Braşov.