Astăzi, 31 martie 2025, a început programul „Rabla pentru sobe”, o inițiativă a Ministerului Mediului destinată înlocuirii sobelor vechi cu modele mai eficiente energetic. În județul Brașov, 53 de localități din 44 de comune sunt eligibile pentru acest program.
Prin „Rabla pentru sobe”, românii din zonele montane vor putea beneficia de o finanțare de până la 10.000 de lei pentru a-și înlocui sobele vechi cu unele mai ecologice și economice. Programul vine cu un sprijin semnificativ pentru îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea impactului asupra mediului.
„Luni, 31 martie 2025, la ora 10:00, începe oficial programul „Rabla pentru sobe”. De luni și până la 11 aprilie primăriile au la dispoziție suficient timp pentru a se înscrie în program,” a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-un video postat pe pagina sa de Facebook. Ministrul a precizat că această inițiativă va ajuta comunitățile montane și a subliniat că este important ca românii să nu dea atenție zvonurilor false legate de intențiile Uniunii Europene de a interzice sobele cu lemne.
Termen limită până în 11 aprilie 2025
Localitățile din județul Brașov care pot participa la program includ 53 de unități administrativ-teritoriale, iar primăriile acestora vor putea să se înscrie pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) până la 11 aprilie pentru a obține finanțări de până la 560.000 de lei. Ulterior, cetățenii din aceste localități vor putea aplica prin intermediul primăriilor pentru a beneficia de sprijinul financiar, care poate acoperi costurile legate de achiziționarea sobelor, coșurile de fum și serviciile de instalare.
Programul „Rabla pentru sobe” se derulează în toate zonele montane din țară, incluzând 948 de localități din 27 de județe. Această inițiativă are scopul de a sprijini gospodăriile din zonele montane să treacă la alternative mai eficiente și mai ecologice de încălzire, reducând astfel impactul asupra mediului și îmbunătățind confortul termic al locuințelor.
