Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 va începe vineri, la ora 00:00, și se va încheia pe 23 noiembrie, la ora 7:00. Românii vor merge la urne pe 24 noiembrie pentru a alege noul președinte al României.
În cursa pentru funcția de președinte s-au înscris 14 candidați, dintre care 10 sunt susținuți de partide politice și organizații ale minorităților, iar 4 sunt independenți.
Biroul Electoral Central a stabilit, pe 10 octombrie, prin tragere la sorţi, ordinea în care candidaţii vor fi înscrişi pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale.
Aceasta este următoarea:
* poziţia nr. 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;
* poziţia nr. 2 – George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;
* poziţia nr. 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;
* poziţia nr. 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;
* poziţia nr. 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;
* poziţia nr. 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent;
* poziţia nr. 7 – Ana Birchall – candidat independent;
* poziţia nr. 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;
* poziţia nr. 9 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
* poziţia nr. 10 – Ludovic Orban – Forţa Dreptei;
* poziţia nr. 11 – Călin Georgescu – candidat independent;
* poziţia nr. 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent;
* poziţia nr. 13 – Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;
* poziţia nr. 14 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.
Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit o serie de măsuri stricte pentru desfășurarea campaniei electorale în vederea alegerilor prezidențiale din 2024. Astfel, este interzisă oferirea sau promisiunea de beneficii de orice natură pentru a încuraja participarea la vot.
Primarii, împreună cu poliția locală sau Ministerul Afacerilor Interne, vor asigura protecția integrității panourilor și materialelor de propagandă electorală amplasate în spații autorizate.
La aceste alegeri, fiecare candidat va avea panouri separate de cele folosite pentru alegerile parlamentare, iar pe fiecare panou electoral se va putea amplasa un singur afiș. Sunt strict interzise afișele care utilizează combinații de culori ce imită drapelul României sau al altor state.
De asemenea, nu este permisă folosirea vehiculelor inscripționate cu sloganuri sau imagini ale candidaților, precum și organizarea de spectacole, focuri de artificii sau utilizarea altor mijloace de publicitate vizuală care nu sunt reglementate de lege.
Reguli după încheierea campaniei
După încheierea campaniei, este interzisă orice formă de propagandă electorală. Aceasta include afișarea, distribuirea sau difuzarea de materiale electorale și mesaje pe platforme publice sau prin vehicule special amenajate.
În schimb, conținutul electoral deja publicat pe internet sau rețelele sociale poate rămâne accesibil, atâta timp cât nu este promovat în mod activ.
Dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor în primul tur, al doilea tur de scrutin va avea loc pe 8 decembrie.
Sursa foto: presidency.ro