Celebrul Hotel Transilvania, situat pe strada Regele Ferdinand, a fost admis în prestigioasa rută culturală „Historic Cafes Route”, aflată sub Înaltul Patronaj al Consiliului Europei. Hotelul Transilvania este menționat în celebrul roman „Dracula” de Bram Stoker drept locul în care ar fi înnoptat avocatul britanic Jonathan Harker, chemat de Contele-Vampir pentru a-i intermedia o tranzacție imobiliară în Anglia.
„Historic Cafes Route” sau „Ruta Cafenelelor de Aur” din Europa este unul dintre cele 49 de trasee culturale acreditate de Consiliul Europei. Aderarea Hotelului Transilvania în această rută va fi marcată printr-un eveniment special, programat pe 29 iunie, de la ora 12:00.
Punctul culminant al evenimentului va fi decorarea clădirii cu plăcuța onorifică a Consiliului Europei, urmată de primul discurs oficial al domnului Arnold Gunter Klingeis, noul președinte al „Historic Cafes Route”, care acum reprezintă 47 de state membre ale Consiliului Europei. Este pentru prima dată în istorie când un cetățean român devine președinte al unei rute culturale europene.
Ceremonia va include, alături de momentele oficiale festive, prezentări de modă, recitaluri muzicale live, vizionarea unui scurtmetraj documentar despre cele mai celebre ecranizări ale romanului „Dracula” și o invitație culinară inspirată de meniurile istorice ale restaurantului hotelului clujean.
În prezentarea preparatelor incluse în meniul istoric Hotel Transilvania, menționat în romanul „Dracula” drept Hotelul Regina Angliei, nu vor lipsi supele de țelină și găluște, limba de vită cu buchet de salată și sos tartar, salatele de vară asezonate cu piept de rață și vinigrette cu pere sau brânză maturată și french dressing, pulpa de iepure cu morcovi sote și găluște din făină integrală, ragout de căprioară cu pară în vin și mămăliguță cu trufe, papricașul cu pulpe dezosate, împletita de vinete, pulpa de rață cu măr copt, varză roșie și găluște din făină integrală, rasolul de miel cu piure din țelină și mămăliguță cu trufe, budinca de morcovi cu sos de mere, fructe de pădure sau vanilie, și merele coapte cu sos de măr cu stafide sau sos de vanilie.
„Participanții la acest important moment vor avea parte de o experiență cu adevărat deosebită, un periplu în istoria de peste 500 de ani a acestui celebru hotel, combinată cu trăiri contemporane, arome din trecut, planuri, idei și strategii pentru viitor,” a declarat Arnold Gunter Klingeis.
La activitățile prilejuite de admiterea Hotelului Transilvania în cadrul HCR vor fi prezenți reprezentanți ai rutei culturale europene și ai Consiliului Europei, oficialități locale și de la nivel central, oameni de cultură și artă, reprezentanți ai presei și diverși alți invitați. Acest eveniment reprezintă o adevărată carte de vizită pentru România.
Hotelul Transilvania înseamnă mult mai mult decât menționarea în romanul „Dracula”. Este legat de istoria străveche a Clujului. Ridicat peste ruinele reședinței guvernatorului Daciei Porolissensis, hotelul are o istorie neîntreruptă de mai mult de o jumătate de mileniu, ceea ce îl face un simbol al ospitalității și tradiției clujene.