Primarul Allen Coliban și viceprimarii Flavia Boghiu și Sebastian Rusu au participat la comemorarea foștilor deținuți politic și a victimelor regimului comunist, la monumentul din Piața Teatrului.
La ceremonia organizată de Instituția Prefectului Județul Brașov au luat parte, alături de foști deținuți politic și de președintele AFDPR Octav Bjoza, prefectul Mihai Cătălin Văsii autorități locale și județene, revoluționari, cadre militare, elevi, brașoveni, dar și reprezentanta Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, secretarul de stat Irina Leulescu. Slujba de pomenire a fost oficiată de preoți ortodocși, greco-catolici și evanghelici, așa cum este tradiția la Brașov.
„A fost o ceremonie în onoarea foștilor deținuți politic și luptătorilor anticomuniști, o ceremonie anuală foarte important de marcat, mai ales că avem o prezență numeroasă din partea tinerilor și mă bucur că Inspectoratul Școlar Județean a fost implicat în organizarea acestui eveniment. Totodată, apelul acesta la memorie și tot ceea ce a însemnat documentare are un simbol în persoana domnului Octav Bjoza. Îi dorim cu toții sănătate și mulțumim că a fost alături de noi încă un an și încă o dată cu această ocazie. (…) E important să păstrăm toate aceste repere, să le păstrăm verticale, să le sădim mai departe în generațiile care vin și astfel de evenimente să le dublăm de o corectă informare și de o evocare a memoriei și a celor care s-au luptat pentru libertatea noastră“, a declarat primarul Allen Coliban.
Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a estimat la circa 600.000 numărul persoanelor condamnate pe criterii politice în intervalul 1945-1989, la care se adaugă milioane de victime directe sau indirecte (precum membrii de familie, care au suferit discriminarea socială). Dimensiunea represiunii este greu de cuantificat, deoarece datele disponibile sunt incomplete și imprecise.
„Gulagul românesc” a însemnat distrugerea clasei politice din perioada interbelică, epurarea intelectualității care nu susținea noul regim, încarcerarea unui număr mare de persoane din toate categoriile sociale, în funcție de cine era considerat periculos pentru regimul comunist.
„Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989″ a fost declarată pe 9 martie – în mod semnificativ și zi de pomenire, în calendarul ortodox, a celor 40 de Mucenici din Sevastia – prin legea 247/05.12.2011.
Această zi le este dedicată celor care au luptat, cei mai mulți până la moarte, îndurând cumplite suferințe în închisorile comuniste de exterminare, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar și opresiv. La Brașov, de mai mulți ani, evenimentul comemorativ este organizat pe 10 martie.