Astăzi, în Duminica Floriilor, credincioșii ortodocși își sărbătoresc credința și tradițiile specifice acestei zile încărcate de semnificație religioasă și culturală. În această zi de sărbătoare, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, sunt respectate obiceiuri vechi, încărcate de simboluri și înțelesuri adânci.
Una dintre tradițiile binecunoscute de Florii este consumul de pește. De ce tocmai pește în această zi? Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, iar această tradiție are la bază un aspect religios. Conform învățăturii religioase, în această zi specială, Iisus ar fi cerut să mănânce pește. Astfel, consumul de pește în Duminica Floriilor devine un act simbolic al respectului față de tradiția creștină.
Pe lângă semnificația religioasă, în popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală. Această credință populară adaugă o notă de magie și speranță în gestul de a consuma pește în această zi de sărbătoare.
De asemenea, în această zi se desfășoară și alte tradiții și obiceiuri specifice. Oamenii merg pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, semn că Paștele se apropie și că este timpul să ne pregătim spiritual pentru această mare sărbătoare a creștinătății.
În plus, există obiceiul ca șnurul de la mărțișor să fie agățat într-un copac înmugurit sau înflorit, pentru a aduce sănătate și belșug în anul ce urmează. Fetele singure își pun busuioc sub pernă, sperând să devină mai frumoase și mai dorite de flăcăi, iar în unele zone se scoate zestrea din casă pentru a fi aerisită. Un alt obicei întâlnit în unele zone este acela ca părinţii să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.
În duminica Floriilor sunt serbaţi cei care poartă nume de flori: Viorel, Viorela, Margareta, Camelia, Brânduşa sau Lăcrămioara, dar şi cei care sunt botezaţi Florin, Florina sau cu nume derivate ale acestora.