Un studiu național recent, solicitat de MedLife, a dezvăluit că doar 10% dintre tinerii cu vârste între 16 și 35 de ani din România au suficiente cunoștințe pentru a identifica și a se proteja de infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Această constatare este îngrijorătoare în contextul în care incidența bolilor cu transmitere sexuală este în creștere în Europa, iar România are cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate pentru cancerul de col uterin la nivel european.
Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), numărul infecțiilor cu transmitere sexuală a crescut semnificativ în Europa. În România, de asemenea, numărul cazurilor raportate de infecții precum sifilisul este în creștere, conform datelor recente ale Institutului Național de Sănătate Publică. Totuși, procentele infecțiilor raportate în România sunt mai mici decât în restul Europei, iar nu toate bolile transmisibile sexual sunt raportate.
Studiul realizat de MedLife pe un eșantion de 800 de tineri cu vârste între 16 și 35 de ani, relevă că 90% dintre tinerii activi sexual nu au suficiente informații despre ITS și BTS (bolile cu transmitere sexuală). Dintre aceștia, 83% își începuseră viața sexuală la momentul chestionarului.
Deși 90% dintre participanți au auzit de BTS, doar 20% cunosc mai mult de trei afecțiuni transmisibile sexual, media fiind de șase BTS-uri cunoscute dintr-o listă de 13. Cele mai cunoscute boli sunt infecția cu HIV/SIDA, sifilisul și infecția cu HPV. Cu toate acestea, procentul celor care cunosc infecția cu HPV este insuficient, având în vedere că România are cea mai mare incidență și mortalitate pentru cancerul de col uterin, boală cauzată de infecția cu HPV.
Infecția cu Chlamydia și gonoreea nu se află în topul celor mai cunoscute boli cu transmitere sexuală. Lipsa de cunoștințe despre aceste infecții poate duce la probleme grave, inclusiv infertilitate. Datele Asociației de Reproducere Umană din România arată că 4 din 10 cupluri care își doresc un copil nu reușesc să obțină o sarcină deși încearcă de 1-5 ani.
Comportamentele sexuale riscante persistă, deși mulți tineri știu de infecțiile cu HIV, sifilis și HPV. Unul din cinci tineri nu folosește nicio metodă de protecție sexuală, iar aproape 50% nu folosesc prezervativul. Doar 22% dintre participanți au menționat abstinența și prezervativul ca metode corecte de protecție împotriva ITS. Mulți tineri au concepții greșite, precum utilizarea steriletului ca metodă de protecție împotriva ITS.
Lipsa educației sexuale în școli și statutul de tabu al acestui subiect în societatea românească au determinat MedLife să lanseze un program de educație sexuală. Ina Ilie, Director de Comunicare MedLife, subliniază necesitatea unei mai bune informări a tinerilor pentru a crește gradul de responsabilitate și prevenție.
MedLife a lansat și două pachete de analize pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală: Testat e Hot (de bază și extins). Pachetele includ teste pentru HIV, sifilis, Chlamydia, gonoree și alte infecții. Până pe 11 august 2024, pachetele pot fi accesate cu un discount de 20% de participanții la Electric Castle sau Summer Well.