Într-o declarație surprinzătoare, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a afirmat că scăderea natalității din Republica Moldova este cauzată de participarea bărbaților moldoveni la exerciții militare alături de trupe americane și românești. Afirmația a fost făcută în cadrul unui discurs ținut la sediul Ministerului rus de Externe: „Moldova se confruntă cu o scădere a natalității. Conform datelor oficiale, în 2023, în republică s-au născut 24 de mii de copii, cu 11% mai puțin decât în 2022. Ceea ce vreau să spun este că Moldova nu se confruntă cu războaie sau conflicte externe. Acesta este rezultatul politicii președintei Maia Sandu”, a declarat Zaharova.
Zaharova a continuat, criticând intensificarea exercițiilor militare în Republica Moldova: „Înțeleg de ce natalitatea scade în Moldova. Cu 17 exerciții militare care au implicat trupe americane și românești, bărbații moldoveni nu au timp să procreeze pur și simplu.” Ea a adăugat că „militarizarea Moldovei ia amploare. În 2024, țara a găzduit 17 exerciții militare și tabere de antrenament, inclusiv cu participarea personalului militar american și român. Pe 20 mai, în țară a început o nouă etapă a exercițiilor la sediul NATO. Iar pe 24 mai, miniștrii apărării din Moldova și din România au semnat un protocol de modificare a acordului privind cooperarea militară din 2012. Experții moldoveni independenți consideră acest document ca un pas care vizează subordonarea forțelor armate moldovenești structurilor euro-atlantice și o lovitură gravă adusă suveranității Moldovei și a statutului său neutru.”
Declarațiile purtătoarei de cuvânt vin în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a acordat mai multe distincții, inclusiv titlul de „Mamă eroină” pentru Olga Verpakovskaia, care, împreună cu soțul ei Igor, are 14 copii. Natalitatea este în continuă scădere în Republica Moldova. Din 2014, numărul nașterilor s-a redus cu aproape 34%, potrivit unei statistici prezentate de radiodifuzorul Moldova 1.
Zaharova a lansat și un atac dur la adresa președintei Maia Sandu, afirmând că aceasta este „un transmiţător al aceloraşi idei naziste, ideologii, viziuni filosofice, care sunt plătite de Occident”. În plus, a criticat schimbarea denumirii limbii de stat din moldovenească în română, decisă în mai 2023. „Într-o secundă, limba moldovenească, dintr-o lovitură de pix a guvernului Sandu, s-a transformat în limba română. Şi ce este aceasta decât elemente de genocid împotriva unui întreg popor?”, a spus Zaharova, adăugând că „din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât limba română.”