Varza murată este un preparat tradițional apreciat, folosit adesea la sarmale sau alte rețete culinare. Iată cum se pregătește și câteva trucuri utile pentru a obține o varză murată delicioasă.
Când se pune varza la murat
Tradiția spune că varza se pune la murat în preajma zilei de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie. Pentru a obține o murătură sănătoasă, este important ca verzele să fie proaspete, sănătoase și nepătate.
Pregătirea verzei
Se aleg verze cu foi subțiri, de dimensiuni moderate. După ce verzele sunt spălate, li se scobește cotorul și în locul acestuia se pune o lingură de sare. Verzele se așază în butoi, alternând cu sare grunjoasă. În unele zone din Banat, printre verze se adaugă și foi tocate pentru varză călită.
Condimente și trucuri
Printre verze se pot adăuga diverse ingrediente precum hrean, mărar uscat, foi de dafin, o gutuie (pentru a colora zeama), boabe de porumb, piper și cimbru. După ce butoiul este plin, se acoperă și se lasă trei zile fără apă pentru ca verzele să se așeze.
Procesul de fermentare
După ce verzele s-au așezat, se adaugă apă proaspătă și se începe „pritrocirea” – suflarea aerului în butoi cu ajutorul unei țevi, o dată la trei zile, până când varza se acrește. Este important ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, așa că deasupra lor se așază o piatră sau teascuri pentru greutate.
În funcție de temperatura în care este depozitat butoiul, varza ajunge la maturitate în aproximativ o lună.