Cristina Lapis, fondatoarea Asociatiei Milioane de Prieteni si detinatoarea sanctuarului de ursi Libearty de la Zarnesti, a facut niste dezvaluiri uluitoare in cadrul emisiunii „La ordinea zilei” de la Hit FM, gazduita in eter de jurnalista Alina Csiki.
Povestea initiativei de a pune bazele unui asezamant dedicat ursilor care nu se mai pot adapta salbaticiei, adusi de la circ, chinuiti in gradini zoologice sau in custi improprii, automutilati de stresul lipsei libertatii i-a starnit Cristinei Lapis, vadit emotionata, lacrimi si durere in suflet. Iar rezultatele realizarilor sale, chiar si obtinerea inca din 2016 a premiului Celui mai etic sanctuar din lume, dupa cel dedicat urangutanilor din Borneo, cel al broastelor salbatice din Franta sau a parcului natural pentru elefanti din Thailanda.
„Libearty” – Zărnesti inseamna 69 de hectare de pasune si padure, adapostul a peste 130 de ursi.
Regretul fondatoarei este faptul ca e necesar un astfel de sanctuar in România, unde populatia de urs reprezinta de fapt o avere inestimabila pe care nu o constientizam.
De-a lungul incursiunii in universul ursilor bruni, Cristina Lapis a statuat solutii imediate ce pot fi aplicate in „conflictul dintre om si urs”.
Gardul electric care delimiteaza un spatiu corespunzator acestor animale sau amplasarea hranei in teren de catre administratorii fondurilor cinegetice sunt imperios necesare.
Misiunea sanctuarului va fi dusa mai departe de echipa pe care Cristina Lapis o instruieste cu daruire. Iar vestea buna pe care ne-a dat-o informal, e ca transferul unei ursoaice absolvita de eutanasiere din Italia, a pus bazele promisiunii crearii unui sanctuar similar la Trentino.
„As dori sa-i dau acestui urs numele Sperantza – a spus Cristina Lapis – pentru ca este o speranta pentru toti ursii din Trentino, care ar trebui sa traiasca liberi. Iar presedintelui provinciei, Maurizio Fugatti, as dori sa-i spun ca ursoaica nu este proprietatea sa si ca in Italia nu mai exista pedeapsa cu moartea”.