Avocatul Poporului, într-o mișcare surprinzătoare, a depus o sesizare la Curtea Constituțională, contestând vehement articolul din legea învățământului preuniversitar care impune acordarea de burse de merit pentru „minimum 30% din elevii din fiecare clasă”. Sesizarea, făcută publică marți, subliniază preocupările referitoare la posibilitatea ca elevii cu rezultate slabe să beneficieze de burse de merit în mod neconstituțional.
În documentul oficial depus la Curte, Avocatul Poporului susține că „normele criticate, în ansamblul reglementării din care fac parte, configurează un regim juridic confuz al bursei de merit, care permite dobândirea acesteia doar în virtutea apartenenței la un procent de elevi dintr-o clasă, fără a fi îndeplinită condiția dovedirii performanței școlare”.
De asemenea, Avocatul Poporului argumentează că acordarea bursei de merit ar trebui să fie strict condiționată de rezultatele evaluării performanțelor școlare, considerând notarea drept „expresia obiectivă a performanței școlare și fundamentul sistemului de învățământ gimnazial și liceal”.
Această acțiune la Curtea Constituțională aduce în prim-plan o dezbatere semnificativă cu privire la criteriile de acordare a burselor de merit, subliniind necesitatea unei abordări mai precise și echitabile în sistemul de educație preuniversitară. Cu toate acestea, decizia finală a Curții va determina dacă articolul contestat va fi menținut sau modificat, având potențialul de a influența viitoarele politici educaționale.