Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a revenit în România, fiind adus de la mănăstirea de maici Kato Xenia din Grecia. Astăzi, relicva sfântă e prezentă la Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din Cristian, situat la ieșirea din Brașov, și ulterior la Biserica Sf. Ap. Petru și Pavel și Acoperământul Maicii Domnului din Ghimbav, cunoscută pentru cupolele sale aurite.
Miercuri, 5 iunie, programul de slujbe va începe de la ora 9.00 cu rânduiala slujbelor de dimineață, urmată la ora 18.00 de Acatistul Brâului Maicii Domnului și de la ora 19.00, Taina Sfântului Maslu. La miezul nopții, de la ora 23.30, vor avea loc Miezonoptica și Sfânta Liturghie.
A doua zi dimineață, Cinstitul Brâu va fi dus la Biserica Sf. Ap. Petru și Pavel și Acoperământul Maicii Domnului din Ghimbav, unde va rămâne pentru o zi.
„Evenimentul se dorește a fi de excepție pentru orașul Ghimbav, care va primi binecuvântarea Maicii Domnului. Adresăm, pe această cale, invitație tuturor celor care doresc să vină. Mulți dintre noi poate nu avem posibilitatea să mergem în Grecia pentru a ne închina la Raclă, dar iată că Maica Domnului vine Ea la noi, ca să binecuvinteze pe toți care vor veni să îi ceară ajutorul,” a afirmat preotul paroh din Ghimbav, Călin Comșa.
Programul zilei de joi, 6 iunie, este următorul:
– Ora 9:00: primirea delegației
– Ora 9:10: Acatistul Brâului Maicii Domnului
– Ora 9:40: Sfânta Liturghie
– Ora 18:00: Taina Sfântului Maslu (sobor de preoți)
Brâul făcător de minuni
Brâul făcător de minuni, purtat de Maica Domnului, este cunoscut pentru puterea sa de a dezlega vrăji și blesteme, de a vindeca de cancer și de a dărui prunci femeilor sterpe. De asemenea, tradiția consemnează că a oprit epidemii de ciumă și holeră în Țara Românească.
Tradiția spune că Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii și înălțării ei cu trupul la cer. Brâul a fost țesut de Maica Domnului din păr de cămilă și a fost păstrat la Ierusalim până în secolul al IV-lea. A fost adus la Constantinopol de Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare, în 395. Împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept, a brodat Brâul cu fir de aur și l-a reașezat în raclă în secolul al X-lea. Evenimentul reașezării Brâului în raclă este pomenit în calendarul ortodox la 31 august.
În secolul XIV, cneazul sârb Lazăr I a dăruit Brâul mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. O parte din Brâu a fost dăruită în 1522 mănăstirii de maici Kato Xenias din Grecia.
Cinstitul Brâu a fost adus pentru prima dată la Brașov în martie 2016 de la Mănăstirea Vatoped și a doua oară, în iunie 2022, de la Mănăstirea Kato Xenia.