Dezbaterea publică a bugetului municipiului Braşov, desfăşurată în data de 6 februarie, s-a transformat într-un eveniment cu prezenţă redusă şi implicare limitată din partea comunităţii. Într-o sală de şedinţe a Consiliului Local Braşov, doar aproximativ 10 cetăţeni au participat fizic, în timp ce alţi braşoveni au urmărit dezbaterea online. Cu surprindere, evenimentul s-a desfăşurat pe repede înainte, în doar 30 de minute, timp în care primarul Braşovului, Allen Coliban, a prezentat în mare viteză veniturile şi cheltuielile, urmate de o singură propunere de modificare a bugetului.
Consilierul judeţean braşovean Aurel Agache (USR) a adus în discuţie o propunere îndrăzneaţă: alocarea unui milion de lei pentru achiziţionarea unui autolaborator destinat monitorizării calităţii aerului, similar celui deţinut de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov. Argumentând necesitatea unei monitorizări eficiente a poluării aerului, Agache a adus în atenţie exemple din alte localităţi unde astfel de echipamente au fost implementate cu succes.
Primarul Allen Coliban a dat asigurări că solicitarea va fi luată în considerare, menţionând că planurile municipiului includ achiziţionarea de senzori pentru monitorizarea calităţii aerului în acest an.
Cu toate acestea, evenimentul a avut un moment de strălucire prin anunţul surprinzător al primarului, care a dezvăluit că Braşovul a primit o sumă considerabilă de 36 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Aceşti bani vor fi direcţionaţi către lucrări importante precum extinderea pistelor pentru biciclişti şi benzilor dedicate pentru mijloacele de transport în comun.
În ciuda acestor veşti aparent bune, Coliban a subliniat şi un aspect mai puţin favorabil: Braşovul va primi mai puţin cu 170 de milioane de lei în acest an, ca urmare a deciziei Guvernului privind cotele defalcate din impozitul pe venit şi TVA.
Astfel, dezbaterea bugetului Braşovului a fost una mai degrabă sumară, iar interesul scăzut al comunităţii a pus în lumină nevoia unei implicaţii mai active din partea cetăţenilor în procesul decizional al administraţiei locale.
Articol Inspirat din BZB.ro sursa bzb.ro