Pe parcursul anului 2022 , inspectorii de muncă din Brașov , în urma celor 2146 de controale efectuate, au aplicat un număr de 1.207 sancțiuni contravenționale pentru neregulile constatate:
- 200 amenzi în valoare totală de 3.056.600 lei
- 1.007 avertismente(din care 149 avertismente scrise şi 858 avertismente verbale
Ca urmare a controalelor s-au dispus 1.455 măsuri obligatorii vizând remedierea deficienţelor constatate şi intrarea în legalitate a angajatorilor controlaţi, respectiv încheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, plata drepturilor salariale şi transmiterea în REVISAL a modificărilor clauzelor contractuale.
În ceea ce privește munca nedeclarată, cu ocazia celor 2.023 controale efectuate au fost sancţionaţi 73 angajatori, reprezentând 3% din totalul angajatorilor verificaţi, fiind aplicate în total 87 sancţiuni, şi anume: 52 amenzi contravenţionale în cuantum de 2.440.000 lei şi 35 avertismente scrise. Astfel,
–pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, au fost sancţionaţi pentru utilizarea muncii fără forme legale 51 angajatori cu amenzi în valoare de 1.940.000 lei şi 17 avertismente scrise. Au fost identificate 238 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, dintre care 98 femei. Nu au fost identificați tineri între 15 şi 18 ani prestând activitate fără forme legale de angajare.
-pentru primirea la muncă a persoanelor fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, s-au aplicat 7 amenzi contravenţionale în cuantum de 460.000 lei şi 8 avertismente scrise.
au fost identificate 8 cazuri de primire la muncă a salariaţilor în perioada în care aceştia au avut contractul individual de muncă suspendat,fiind aplicate 2 amenzi contravenţionale în cuantum de 40.000 lei și 1 avertisment scris.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov își propune și pentru anul 2023 următoarele obiective principale în vederea identificării şi combaterii fenomenului muncii fără forme legale:
· intensificarea acţiunilor de control privind identificarea şi sancţionarea cazurilor de muncă fără forme legale;
· efectuarea de controale periodice la angajatorii care au fost depistaţi că, în mod repetat, încalcă prevederile legale referitoare la încheierea contractelor individuale de muncă;
· colaborarea permanentă cu mass-media locală în scopul conştientizării opiniei publice vizate asupra fenomenului muncii la negru şi a consecinţelor negative pe termen lung ale acestuia (lipsa protecţiei sociale pentru angajat, sancţiuni pentru angajator, evaziune fiscală pentru stat etc);
· acordarea de consultanţă de specialitate în domeniul legislaţiei muncii angajatorilor controlaţi;
· efectuarea cu prioritate a controalelor solicitate de autorităţi, respectiv organe de poliţie, prefectură, oficiul român pentru imigrari etc.