Biserica – cetate de la Homorod din judetul Brasov, construita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, intra in lucrari de restaurare, reabilitare, reparare si punere in valoare, in vederea utilizarii turistice si pentru dezvoltarea echilibrata si continua a comunitatii. Dupa cum spun localnicii din Homorod – „viata la sat s-ar putea sa para gri, dar adevarul este ca aici nu te plictisesti” – iar dupa finalizarea proiectului estimat a se incheia in iulie 2029, in acest loc de poveste din Podisul dintre Muntii Persani si Muntii Harghitei, unde s-a scris multa istorie, renumele obiectivului turistic va spori atat datorita bisericii si a imprejurimilor sale, cat si a numarului de evenimente si activitati oferite de comunitate.
Contractul de finantare a proiectului – semnat de reprezentantii Parteneriatului dintre Parohia Evanghelica CA Homorod si Unitatea Administrativ Teritoriala Comuna Homorod si domnul Simion Cretu, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru care reprezinta institutia finantatoare – are o valoare totala de peste 13 milioane lei, alocata pentru implementarea proiectului. Finantat prin Programul „Regiunea Centru” 2021-2027, Prioritatea 7 – O REGIUNE CU TURISM SUSTENABIL, Interventia 7.1.1 – Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A, cererea de finantare avand titlul „Revitalizarea Bisericii Fortificate Homorod pentru Turism Sustenabil si Dezvoltare Comunitara”, are o valoare totala de 13.133.914,84 lei, din care 12.871.236,54 lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate de catre beneficiar pentru realizarea proiectului.
„Comuna Homorod se numara printre localitatile din Regiunea Centu care detin un potential turistic ridicat, iar acest proiect va sprijini dezvoltarea comunitatii locale, atat din punct de vedere economic, cat si social si educational. Ridicata in a doua jumatate a secolului XIII, Biserica Evanghelica este una dintre putinele biserici din Regiune cu un plan de bazilica romanica-sala si fara o structura cu trei nave, cum au cele mai multe dintre bisericile construite de sasi. Sustinem acest proiect, deoarece turismul este frecvent utilizat pentru a incuraja si asigura accesul cetatenilor la patrimoniul cultural, aducand in acelasi timp bani si creand locuri de munca pentru localnici. Pana in prezent, pe aceasta axa a PR Centru 2021-2027, prin cele sapte proiecte contractate, am alocat aproape 90 milioane lei fonduri nerambusabile pentru conservarea patrimoniului istoric si cultural, pentru dezvoltarea comunitatii, dar si pentru protejarea intregului areal din proximitatea obiectivelor de patrimoniu„, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Biserica-cetate din Homorod – monument istoric de clasa A, este situata in centrul Romaniei, in asa numita „Depresiune a Homoroadelor”, la o distanta de 4 km de orasul Rupea, la 62 de km fata de Brasov si 58 km fata de Sighisoara, ceea ce face ca accesul in aceasta zona sa fie facil. Din bugetul proiectului, pe parcursul celor 56 de luni de implementare, sunt prevazute lucrari de consolidare si reparatii ale ansamblului structural, a instalatiilor sanitare si de canalizare, interventii asupra pardoselii, tamplariei, mobilierului si a componentelor artistice ale monumentului principal. Prin acest proiect, beneficiarul urmareste atat sa creeze locuri de munca pentru localnici si sa dezvolte afacerile locale, cat si sa atraga sasii intorsi acasa si turistii care vor sa descopere o zona de poveste in satul Homorod. Acesta nu trebuie confundat cu Baile Homord aflatla peste 40 km spre nord-est. Pe langa amplele lucrari de restaurare, proiectul prevede variate activitati de implicare a comunitatii si a turistilor in cadrul taberelor de creatie sau ateliere de arta si mestesug local, de artizanat, pictura si etnografie, dar si evenimente de promovare a monumentului din acest sat, numit in vechime Petersdorf dupa biserica inchinata Sfantului Petru. Proiectul va genera pentru cei 2645 de localnici, oportunitati de angajare in turism si posibilitatea de a participa la evenimente culturale si servicii imbunatatite. Tinerii din sate, vor avea si ei posibilitatea de a participa gratuit la cursuri, ateliere si evenimente, tabere de creatie si educatie prin cultura. La randul lor, mestesugarii locali prin atelierele de mestesuguri isi vor promova propriile lucrari, toate aceste aspecte contribuind la cresterea calitatii vietii. Cu sprijinul localnicilor, beneficiarul propune ca prin activatile proiectului, sa ofere experiente autentice turistilor, sa promoveze traditii, dar si gastronomia locala (bazatp pe vin si apa sarata). Cu ajutorul aplicatiilor digitale si a ghizilor locali, turistii vor beneficia de o experienta completa prin turul bisericii care presupune prezentarea elementelor de unicitate ale bisericii si povestile personalitatilor care au dus numele Homorodului peste hotare, tur completat de povestirile audio si hologramele elementelor evocate. Oferta Homorodului, pe langa partea istorica, produselor realizate de mesteri si retete traditionale gatite va cuprinde si variate evenimente si baluri.
Despre Biserica fortificata:
Puternic intarita dupa 1500, cu doua incinte de fortificatii, biserica-cetate din Homorod nu a fost cucerita niciodata. O alta particularitate a bisericii din Homorod este legata de altar care a fost indreptat catre sud, si nu spre rasarit. In anul 1623 cetatea bisericeasca a fost incendiata, iar in anul 1626 s-a reconstruit. In anul 1658 cetatea rezista unui asediu al tatarilor din Crimeea. O prima refacere s-a realizat in cursul primei jumatati a secolului al XIV-lea, cand vopseaua s-a amplificat si a fost acoperita cu fresce de buna calitate. Apoi, cel tarziu de la sfarsitul secolului al XV-lea, biserica romanica a fost fortificata. Deasupra vechiului altar a fost ridicat un turn, iar in jurul bisericii s-au ridicat si doua curtine, una cu turnuri si o alta simpla. Constructia de aparare propriu-zisa a bisericii din Homorod este monumentalul turn-donjon, ridicat din blocuri de piatra deasupra corului, cu ziduri groase de 3 metri la baza si de 2 metri la inaltimea catului al patrulea. In anii 1802, 1810, 1880 si 1956 au fost efectuate alte lucrari intense de restaurare. Cele sapte niveluri ale turnului ating 27,70 metri inaltime, al optulea nivel formand coridorul de aparare cu balustrada de lemn unde, din 1932, se gasesc cele trei clopote.
Pe langa istorie si viata la tara, Homorodul mai ofera turistilor paduri batrane ce ofera habitat pentru animale ca urs, cerb carpatin, mistret, lup, vulpe etc. fiind una dintre cele mai importante zone din tara pentru acvila tipatoare mica, dar si barza neagra sau ciocanitoare de stejar.
Comunitatea din Homorod se poate lauda si cu personalitati care au ramas in memoria nationala si internationala: pe strada Nieder, la marginea satului se afla o casa modesta la numarul 46. Aici s-a nascut, la 17 octombrie 1832, Anna Simonis care avea sa devina sotia unui general otoman, prima doamna a Bucurestiului, pianista si compozitoare apreciata in marile capitale europene, care a reprezentat si un sprijin foarte important pentru dezvoltarea comunitatii din Homorod. Povestea Annei „Printesa din Homorod” aminteste de „1001 de nopti”, iar cei ce vor sa afle mai mult atat despre Ana, cat si despre alte personalizatati, sunt invitati sa viziteze satul.