Consorțiul Cultural Corona a premiat Primăria Brașov pentru „Banca de Cultură Apollonia“, proiectul lansat în cadrul seriei de evenimente „Magia Iernii la Brașov“, în perioada sărbătorilor și desemnat câștigător la categoria „Debut“ a Galei Premiilor Anului în Cultură la Brașov 2022. Proiectul a fost derulat de Municipalitate în parteneriat cu Filarmonica Brașov.
Proiectul Banca de Cultură Apollonia a fost în această iarnă cel mai nou, efervescent și amplu hub de cultură din Brașov, care și-a deschis porțile pentru artiștii brașoveni, pentru toți cetățenii orașului, dar și pentru turiști. Peste 50 de mii de vizitatori au trecut pragul Băncii de Cultură Apollonia în cele 5 săptămâni pline de artă și evenimente.
Din 16 decembrie acest centru cultural a fost gazdă pentru expoziții de artă, concerte, vernisaje, lansări de carte, proiecții, spectacole de teatru și dans, instalații new-media, ateliere. Iar impresiile legate de aceste evenimente au putut fi dezbătute în cadrul cafenelei culturale, deschise în cadrul centrului.
,,Este o mare onoare, dar și o bucurie imensă că cel mai important proiect cultural al municipalității, de deschidere a celui mai mare hub cultural din Brașov la sfârșitul anului 2022, a fost apreciat de brașoveni și de oamenii de cultură, luând premiul la categoria Debut. Banca Culturală Apollonia a oferit acel spațiu atât de necesar organizării evenimentelor culturale din toate artele, de la cele plastice, la proiecții de film, teatru sau carte. Pe lângă faptul că premiul ne onorează, creează și premisele necesare ca acest centru să devină polul principal de dezvoltare a culturii brașovene. Pe lângă proiectul primăriei, alte cinci premii au fost acordate unor proiecte cofinanțate de municipalitate prin Ghidul de finanțare pentru proiecte culturale 2022, aceasta fiind încă o confirmare a faptului că acest program, mai ales decizia de anul trecut de a suplimenta valoarea alocată este, de asemenea un succes. Le reamintim operatorilor culturali că programul de bugetare participativă continuă și în acest an, cu un buget de 5,5 milioane de lei, mai mare decât cel al anului trecut, și care se află în acest moment la etapa apelului de proiecte. Termenul limită pentru depunerea lor este 20 martie”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.
Cele 5 proiecte finanțate de primărie prin Ghidul cultural care au mai obținut premii sunt: „Femme monumentale. Femme végétale“, realizat de Asociația Developing Art și I Dance You; Brașov Jazz & Blues Festival 2022, ediția aniversară de 10 ani, organizat de către Asociația Fanzin; „Brașovul literar – episod pilot”, Casa de pariuri literare și Centrul Multicultural al Universității; Transilvania Blues Festival ed. a IV-a, organizat de către Asociația Transilvania Arts&Events; Dracula Film Festival 2022, organizat de Asociația Fanzin.
Banca de Cultură Apollonia funcționează într-o clădire construită în 1906, ca Bancă Națională Săsească, devenind centru cultural în urma unei investiții în lucrări de reabilitare și restaurare de peste 17 milioane de lei, realizate de municipalitate.
Câștigătorii ediției din acest an au fost:
CARTEA ANULUI: „Când vine primăvara” de Tony Mott, editura Tritonic
EXPOZIȚIA ANULUI: „Magdalena Rădulescu. 120 de ani de grație boemă” organizată de Muzeul de Artă Brașov la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, curator Alexandra Ardelean
SPECTACOLUL DE TEATRU AL ANULUI: „Până când moartea ne va despărți”, la Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov, în regia lui Horia Suru
SPECTACOLUL DE DANS/PERFORMANCE AL ANULUI: „Femme monumentale. Femme végétale.” realizat de Asociația Developing Art și I Dance You. Artistele din proiect sunt: Anamaria Guguian, Irina Marinescu, Oana Băluță, Virginia Negru, Alexa Papa (performers), poeta Ana Drăgan, muziciana Zeyla Tomlin, scenografa Szidonia Balint și fotografa Orsolya Balint.
CONCERTUL ANULUI: „Concert extraordinar la Biserica Neagră, de Ziua Europei” realizat de către Biserica Evanghelică CA Brașov și susținut de Corul Bach al Bisericii Negre și Ansamblul Crescendo din Paris, sub conducerea muzicală a maestrului Christian Ciuca.
FESTIVALUL ANULUI: Brașov Jazz & Blues Festival 2022, ediția aniversară de 10 ani, organizat de către Asociația Fanzin.
PROIECTUL LITERAR AL ANULUI: „Brașovul literar – episod pilot” dezvoltat de către Casa de pariuri literare și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI: Festivalul Transilvania Blues Festival ed. a IV-a, organizat de către Asociația Transilvania Arts&Events
PROIECTUL CULTURAL AL ANULUI: Muzeul Amintirilor din Comunism, dezvoltat de Cincinala SRL și ale cărui fondatoare sunt Alina Beteringhe, antropolog și realizator de film documentar, și Ioana Bejan Roată, antreprenoare.
PROIECTUL DE EDUCAȚIE CULTURALĂ AL ANULUI: CarteTeca. O singură carte, șanse infinite, un proiect al SC Libris SRL
DEBUT: Banca de Cultură Apollonia, un proiect al Primăriei Brașov
AFIȘUL CULTURAL AL ANULUI: Afișul ediției a X-a Festivalului Internațional de Film Dracula – Dracula Film Festival 2022-, organizat de Asociația Fanzin. Afișul a fost realizat de artistul italian Giorgio Finamore.
ORGANIZAȚIA CULTURALĂ A ANULUI: Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Câștigătorii Premiilor Anului 2022 în Cultură au fost desemnați pe baza voturilor exprimate online de către publicul brașovean, la care s-au adăugat notele acordate de către trei personalități ale artei contemporane și ale managementului cultural din afara Brașovului, cu o pondere de 50% fiecare. Publicul a participat cu peste 2000 de voturi, iar membrii juriului acestei ediții au fost: Raluca Iacob expert în politici culturale, manager cultural și membru fondator al Asociației „MetruCub – resurse pentru cultură”, coordonatorul programului Cultura în Educație și membră a echipei de implementare Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023; dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, autor a peste 35 de volume de autor și a peste 150 de studii și articole și realizator a peste 130 de expoziții și concerte în țară și străinătate; Alexandru Boureanu, profesor univ. dr. la Universitatea din Craiova, manager al Teatrului Național „Marin Sorescu”, autor a două teze de doctorat în management și în teatru și cu studii artistice în mai multe programe postuniversitare la UNATC „I.L.Caragiale”, Université de la Sorbonne Nouvelle, Conservatoire de Lausanne, Academia de Artă Teatrală Sankt Petersburg și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Gala de decernare a avut loc sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia Hirscher.
Premiile în cultură la Brașov sunt un proiect al Asociației Consorțiul Cultural Corona, pentru a promova artele și cultura în județ și către publicul nou. Prin acest proiect, asociația promovează și recunoaște ca prioritare creațiile și rezultatele comunității culturale locale și celebrează actorii culturali care au ales să performeze acasă.