După avertismentele din partea şefului Armatei Române, generalul Gheorghiţă Vlad, cu privire la necesitatea unei noi legi privind pregătirea populaţiei pentru apărare, propunerea Ministerului Apărării pentru un sistem de recrutare atrage atenţia.
Într-un interviu acordat pentru ”Europa Liberă”, generalul Vlad a subliniat nevoia urgentă de întinerire a forţei de apărare. În prezent, România se bazează pe aproximativ 55.000 de rezervişti, însă aceştia sunt în general mai în vârstă, mulţi fiind în jurul vârstei de 48 de ani.
Planul propus ar implica o perioadă de patru luni de serviciu militar voluntar, deschis bărbaţilor şi femeilor cu vârsta de până în 35 de ani. Aceşti recruţi ar învăţa diverse abilităţi militare, precum trageri cu armă, supravieţuire în medii dificile şi protecţie împotriva armelor chimice. La finalul stagiului, aceştia ar fi plătiţi cu echivalentul a patru salarii medii pe economie.
Ministerul Apărării asigură că dispune de resursele necesare pentru a susţine acest program, inclusiv arme, uniforme şi echipament de pregătire militară.
Şeful Armatei îşi exprimă speranţa că un număr semnificativ de tineri români se vor înscrie în acest program, înlocuind treptat rezerviştii mai în vârstă. Calculul arată că, fără o revigorare rapidă a capacităţii de recrutare, Armata Română ar putea să nu mai aibă suficienţi rezervişti disponibili în cel mult 7 ani.
Propunerea se află în prezent în dezbatere la Comisiile de Apărare de la Camera Deputaţilor şi de la Senat, iar adoptarea ei ar putea aduce schimbări semnificative în sistemul de pregătire militară al ţării.