Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a clarificat că darurile primite cu ocazia nunților și botezurilor nu sunt considerate venituri impozabile și, prin urmare, nu trebuie declarate.
Conform prevederilor actuale, fiecare categorie de venituri impune anumite obligații declarative pentru veniturile impozabile. Astfel, articolul 64 din Codul Fiscal stipulează că o cotă de impozit de 10% se aplică asupra veniturilor impozabile corespunzătoare fiecărei surse din fiecare categorie, cu excepțiile specificate pentru anumite categorii de venituri menționate în titlul IV. Totodată, articolul 62 al aceluiași act normativ enumeră veniturile neimpozabile, pentru care contribuabilii nu au obligația declarării. Printre acestea, la litera p), se regăsesc sumele sau bunurile primite cu titlu de moștenire ori donație, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții. Acest articol include și darurile de nuntă și botez în categoria veniturilor neimpozabile.
Potrivit comunicatului ANAF, în conformitate cu prevederile articolului 117 din Codul Fiscal, modificat prin Legea nr. 296/2023 privind măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu a fost identificată, vor fi impuse cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Cu toate acestea, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate prevăzute la articolele 61 și 62.
„Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62. În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării”, a precizat ANAF în comunicat.