COMUNICAT DE PRESĂ
Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a convocat joi, 16 ianuarie, o şedinţă de lucru pe tema stadiului implementării proiectului PNRR privind „Crearea unei rețele de hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale în bibliotecile din Județul Brașov”.
Pentru acest obiectiv investiţional, administraţia judeţeană a accesat în aprilie 2024 o finanţare totală în valoare de 20.174.295,91 lei (din care suma nerambursabilă PNRR se cifrează la 12.715.188,12 lei), fonduri cu ajutorul cărora Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” şi 29 de biblioteci municipale, orăşeneşti şi comunale din judeţul nostru urmează să fie modernizate şi transformate în spaţii de educaţie digitală şi de experienţe creative.
La şedinţa de lucru au luat parte Adrian Iatan – vicepreşedintele CJ care are coordonează instituţiile de cultură, dr. Daniel Nazare – managerul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov, Gabriela Agafiţei – directorul general al Direcţiei Generale Economice din cadrul CJ, Petru Nechifor-Moraru – managerul de proiect, alături de specialişti din echipa de implementare a obiectivului.
Implementarea acestui proiect ambiţios se realizează printr-un parteneriat al Consiliului Judeţean cu Biblioteca Județeană „George Barițiu” şi cele 29 de autorităţi publice locale care dispun de biblioteci publice. În prezent, s-a ajuns în etapa lansării celei mai ample achiziţii prevăzute în contractul de finanţare, având ca obiect execuţia lucrărilor de reabilitare şi reamenajare a clădirii fostului centru de agrement situat pe Aleea „Tiberiu Brediceanu” din Braşov, astfel încât să fie transformat în hub digital. Imobilul urmează să devină un adevărat centru de agrement, polivalent, care pe lângă funcţiunile de bibliotecă și hub digital, va îngloba multiple facilități pentru copii și tineri.
Având în vedere că această achiziţie va fi gestionată exclusiv de specialiştii Bibliotecii Judeţene, preşedintele CJ a cerut o mobilizare totală din partea echipei de proiect, pentru ca procedurile să fie lansate în zilele următoare şi să se desfăşoare fără sincope, respectându-se calendarul asumat. De altfel, solicitarea preşedintelui Veştea a fost ca pentru toate achiziţiile incluse în proiect să existe fişe cu obiective de etapă şi termene clare pentru realizarea lor, pe baza cărora periodic să se poată analiza progresul proiectului. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul achiziţiilor aflate în sarcina edililor din Victoria, Vama Buzăului şi Drăguş, pentru desfăşurarea lucrărilor de renovare a spaţiilor în care-şi desfăşoară activitatea respectivele biblioteci, în aşa fel încât şi acestea să devină hub-uri digitale.
„Ţinând cont de faptul că proiectul trebuie finalizat până în iunie 2026, este nevoie de implicarea totală şi de efortul comun al tuturor partenerilor, fiecare pe partea sa de responsabilitate, astfel încât procedurile să se desfăşoare integrat. Vorbim atât despre achiziţiile de lucrări, cât şi de furnizare a echipamentelor informatice pentru toate cele 30 de biblioteci publice beneficiare. După finalizarea acestora, implementarea lucrărilor va trebui urmărită cu rigurozitate, deoarece nu ne putem permite întârzieri. Am convingerea că în baza parteneriatului pe care l-am iniţiat putem duce proiectul la bun sfârşit în cele mai bune condiţii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Prin implementarea lucrărilor incluse în proiect, imobilul de sub Tâmpa va fi transformat din temelii, urmând să cuprindă săli de lectură atractive, laboratoare, zonă de tip makerspace în care utilizatorii vor avea acces la elemente de robotică și VR, computere, imprimante 3D şi echipamente audio-video, zonă de ateliere pentru deprinderea meșteșugurilor tradiționale, zonă de formare unde se vor putea organiza conferințe, întâlniri, workshop-uri, zone de zi în care se pot organiza activități recreative şi educative pentru copii și adolescenți, cafenea şi spaţii de agrement cu facilități dedicate sportului.
Prin intermediul proiectului, pe lângă cele patru biblioteci care vor beneficia de renovare şi echipare pentru a fi transformate în hub-uri digitale (Biblioteca Județeană „George Barițiu” Braşov, Biblioteca Orășenească Victoria, bibliotecile comunale Vama Buzăului şi Drăguş), alte 26 de biblioteci – bibliotecile municipale din Codlea, Făgăraş şi Săcele, bibliotecile orăşeneşti din Ghimbav, Râşnov şi Rupea, şi bibliotecile comunale din Apața, Bran, Budila, Cristian, Dumbrăvița, Feldioara, Hălchiu, Hârseni, Hoghiz, Homorod, Măieruş, Mândra, Moieciu, Ormeniș, Poiana Mărului, Racoș, Șinca, Voila, Vulcan şi Părău, vor fi dotate cu echipamente informatice moderne, necesare pentru organizarea de cursuri destinate îmbunătățirii competențelor digitale ale locuitorilor din comunităţi defavorizate.
În prezent este în curs de desfăşurare o achiziţie cu o valoare estimată de 957.416,40 lei fără TVA, gestionată de CJ Braşov, vizând furnizarea de echipamentele IT și software pentru cele 26 de biblioteci amintite anterior.
16.01.2025