Această ediție a Programului Noua Casă vine cu unele modificări menite să faciliteze accesul românilor la creditare pentru achiziționarea unei locuințe. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a anunțat că plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanțe în valoare de 1 miliard de lei a fost alocat celor 16 finanțatori înscriși în program.
Potrivit comunicatului emis de FNGCIMM, programul Noua Casă 2024 continuă să ofere condiții avantajoase de creditare, cu un avans minim solicitat și comisioane de administrare reduse cu 50% față de anul precedent, scăzând de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției.
O altă modificare importantă adusă în această ediție este reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a altor acte încheiate, cu excepții prevăzute în legislația în vigoare.
Astfel, românii interesați să-și achiziționeze o locuință pot apela la una dintre băncile partenere, printre care se numără Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Techventures Bank, pentru întocmirea dosarului de credit și înaintarea acestuia către FNGCIMM în vederea obținerii garanției de stat.
De la lansarea Programului Prima Casă în 2009 și până la finalul anului 2023, au fost acordate 333.219 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, susținând astfel credite în valoare de 63,8 miliarde lei. Astfel, programul continuă să fie un sprijin important pentru cei care doresc să-și achiziționeze o locuință în România.