Viena și-a „îndulcit” tonul față de aderarea României la Spațiul Schengen, dup eforturile diplomatice ale premierului Ciolacu, ale europarlamentarului Victor Negrescu și ale ambasadorului Emil Hurezeanu.
România ar putea intra în Schengen mai întâi cu aeroporturile, însă există și câteva condiții, cum ar fi reprimirea migranților care au ajuns în Austria trecând prin țara noastră și acceptarea unor ofițeri austrieci în aeroporturile românești, notează publicația austriacă Die Presse.
„De mai bine de un an, Austria se opune includerii României și Bulgariei în zona Schengen, în care, în mod ideal, nu ar mai trebui să existe controale la frontierele interne (și, având în vedere migrația ilegală, acestea sunt totuși din ce în ce mai multe). La sfârșitul săptămânii, ministrul de interne Gerhard Karner și-a îndulcit oarecum poziția și a lăsat să se întrevadă perspectiva ca, într-o primă etapă, românilor și bulgarilor să li se faciliteze intrarea pe aeroporturi. A urmat un mare „dar”, pe care Karner l-a subliniat din nou luni în trei condiții: în primul rând, Comisia Europeană trebuie să permită mai întâi să curgă banii promiși pentru creșterea protecției frontierelor externe în România și Bulgaria și, în special, să mărească de trei ori operațiunea Frontex la frontierele bulgare.
În al doilea rând, trebuie să existe controale sporite la frontierele dintre România și Bulgaria. În plus, ar trebui să fie detașați „consilieri austrieci pentru documente” în aeroporturile din Sofia și București. Și în al treilea rând, România și Bulgaria trebuie să primească înapoi solicitanții de azil din Austria, în conformitate cu normele de la Dublin.
Așadar, relaxarea nu va veni atât de repede. Reacția Bulgariei a fost relativ acidă, în timp ce România a salutat faptul că lucrurile se mișcă în sfârșit.
Ambasadorul român Emil Hurezeanu militează de câteva săptămâni la Viena în favoarea ideii de a începe deschiderea Schengen în aeroporturi, ca un prim pas de salvare a imaginii. De asemenea, premierul său Marcel Ciolacu i-ar fi cerut cancelarului german Olaf Scholz să intervină în acest sens la o reuniune a social-democraților europeni la Malaga. Iar europarlamentarul român și fostul ministru al afacerilor europene Victor Negrescu a făcut recent aceeași pledoarie în timpul unei vizite la Viena.
Subsecretarul de stat american Jim O’Brien s-a pronunțat de asemenea recent în Austria în favoarea ridicării blocadei Schengen. Picăturile constante sapă în piatră. Cu toate acestea, mai trebuie să curgă încă multă apă pe Dunăre înainte ca ÖVP să își înmoaie complet linia – cel puțin până la următoarele alegeri pentru Consiliul Național”, notează Die Presse, în rezumatul zilnic de politică externă de marți, 12 decembrie.