Acum 71 de ani, pe 27 septembrie 1952, la Brașov, s-a născut Dumitru Dorin Prunariu, primul și deocamdată, singurul astronaut român. Fiind deja pilot sportiv la aerocluburile din București şi Brașov a urmat și absolvit, în 1976, Facultatea de Inginerie Aerospațială a Universității „Politehnica” din București, cu specializarea inginerie aeronautică. Din anul 1999 deține titlul științific de doctor inginer în specialitatea „Dinamica sistemelor aerospațiale”.
În perioada 1978 – 1981 a participat la pregătirile pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip „Soiuz” şi laboratoare speciale de tip „Saliut”, la Centrul de Pregătire a Cosmonauților „Iuri Gagarin” din Zviozdnîi Gorodok – „Oraşul Stelar” de lângă Moscova. Echipajul format din cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov și cosmonautul român Dumitru Prunariu, a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic româno-sovietic.
Astfel, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20.17, cei doi cosmonauți au decolat în spațiul extraterestru cu nava „Soiuz 40”, echipajul revenind pe Pământ pe 22 mai 1981. Cei doi cosmonauți au stat la bordul stației spațiale Salyut 6, timp de 7 zile, 20 ore, 41 minute și 52 secunde, perioadă în care au înconjurat Pământul de 125 de ori şi au derulat 22 de experimente științifice ce au avut drept scop obținerea de informații prețioase în domeniul astrofizicii, studiului radiațiilor cosmice și tehnologiilor cosmice, dar și în domeniul biologiei, al medicinei cosmice și al psihologiei.
La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea explorator al spațiului.
Material realizat de muzeograf Oana-Georgeta Dinescu
Observatorul Astronomic „Victor Anestin”
Surse de informare: