AFM-ul a aprobat finanțarea pentru încă 15 stații de încărcare. Primăria are în proiect extinderea rețelei de stații de încărcare la peste 250. Acestea fac parte din strategia Brașovului de promovare a transportului verde
Strategia municipalității de promovare a soluțiilor de transport prietenoase cu mediul continuă prin asigurarea infrastructurii necesare încărcării mașinilor electrice. În această săptămână, primăria a obținut o nouă finanțare nerambursabilă pentru amplasarea a încă 15 stații de încărcare, fondurile fiind asigurate de Administrația Fondului pentru Mediu. Acestea fac parte dintr-un pachet de dezvoltare a unei rețele de aproximativ 250 de stații de încărcare amplasate în zonele intens circulate, în cartiere și în stațiile de taxi, prin care municipalitatea îi sprijină pe posesorii de autoturisme prietenoase cu mediul.
,,Continuăm programul nostru de a face din Brașov orașul cel mai prietenos cu mediu din România, un adevărat «oraș verde». Am obținut o nouă finanțare nerambursabilă, de la AFM, în valoare de 3 milioane de lei, pentru amplasarea a încă 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice. Avem deja 24 de stații de încărcare, 15 sunt în faza obținerii autorizațiilor de construire și pentru alte peste 100 avem finanțare de la PNRR și vom porni procedurile de achiziție. Sper să obținem finanțare și pentru cele 80 de stații pentru care am depus solicitare la sfârșitul anului trecut, tot la AFM, iar în felul acesta să ajungem la 250 de stații de încărcare. Brașovul este, cu siguranță, unul dintre orașele cele mai prietenoase cu autoturismele electrice. Împreună cu transportul în comun electric, sunt pași important în tranziția către un transport prietenos cu mediul. Ne dorim să facem din Brașov capitala verde a României și să atingem ținte ambițioase în ceea ce privește reducerea poluării, dar pentru a le cere brașovenilor să treacă la un transport electric, trebuie să le asigurăm și infrastructura necesară încărcării autovehiculelor electrice”, a precizat primarul Allen Coliban.
Valoarea finanțării nerambursabile de la AFM pentru cele 15 stații de încărcare este de 2.849.549,06 lei.
Cele 15 stații vor fi instalate, câte una, în parcările de la adresele: strada Traian nr. 31-37, b-dul Victoriei nr. 1 (zona fântâna arteziană), b-dul Victoriei nr. 5, b-dul Victoriei nr. 13, str. Prahova, zona Teatrului ”Sică Alexandrescu” și Sala Sporturilor, și câte câte două, în parcările de pe str. Uranus, Str. Castanilor, Poiana Brașov – parcarea mare și la terminalul RATBV din Triaj.
În acest moment primăria are instalate următoarele stații publice:
- 4 stații de reîncărcare vehicule electrice 50 kW DC + 22kW AC, proiect finanțat din bugetul local, încărcare gratuită (Str. Nicolae Iorga, la Parcul Titulescu);
- 2 stații de reîncărcare 11 kW AC conectate la sistemul de iluminat public, proiect finanțat din bugetul local – operaționale din anul 2016, încărcare gratuită (Bd. Eroilor, Zona Muzeul de Artă – Capitol, parcare publică);
- 8 stații de reîncărcare lentă, gratuită, la Parcarea Regina Maria.
- 10 stații, cu un sistem de încărcare în curent alternativ, de 22 de kW, montate în parcări publice, cu încărcare gratuită: B-dul Griviței nr. 49; B-dul Griviței nr. 69; Calea București, breteaua spre str. Carpaților (vis-a-vis de Inspectoratul de stat în construcții) – 2 stații; Str. Crinului – 2 stații; Str. Avram Iancu, în apropiere de intersecția cu str. Morii; Str. Avram Iancu, în apropiere de fabrica Vel-Pitar; Str. Independenței, în apropiere de Piața Tractorul; în parcarea de la Grădina Zoologică.
În municipiul Brașov sunt înregistrate 801 de autoturisme electrice și 4.202 de autoturisme hibrid, dintre care o parte semnificativă sunt cu sistem plug-in.