De marți, 27 februarie, accesul pe două dintre pârtiile din masivul Postăvarul va fi restricționat, deoarece nu mai prezintă condiții optime pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Este vorba despre partea superioară a pârtiei Subteleferic și Lupului inferior. Din cauza temperaturilor pozitive din ultimele zile, dar și a precipitaților sub formă de ploaie, stratul de zăpadă s-a subțiat, iar zăpada este moale și apoasă.
,,Din păcate, sezonul acesta de schi continuă să nu fie prietenos cu iubitorii sporturilor de iarnă. După ce am reușit, din cauza temperaturilor ridicate, să deschidem sezonul abia la sfârșitul lunii ianuarie, iar în urmă cu mai puțin de 3 săptămâni să deschidem toate pârtiile, astăzi, tot din cauza temperaturilor ridicate, suntem nevoiți să închidem două dintre pârtiile pentru avansați, partea superioară din Subteleferic, de la pilonul 2 până la intersecția cu Sulinar și breteaua spre Bradul, și Lupului inferior. Zăpada în aceste zone este moale și apoasă, iar din această cauză se poate ajunge ușor la stratul de pământ. Deși cea mai mare parte a stratului de zăpadă este produsă artificial, temperaturile ridicate și ploaia au deteriorat pârtiile. De exemplu, azi-noapte erau +4 grade Celsius la telescaunul Ruia. Dacă nu vor fi temperaturi negative nici măcar pe timpul nopții, va fi tot mai greu să menținem pârtiile deschise în zona inferioară”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Astăzi se schiază în zona superioară a masivului pe pârtiile: Lupului, Drumul Roșu, Kanzel, Doamnei, Ruia și se poate coborî până în Poiană pe Sulinar, Drumul Roșu și apoi Subteleferic sau Drumul Roșu – 3D – Drumul albastru. De asemenea, se schiază pe pârtiile pentru începători, Bradul și Stadion. Stratul de zăpadă bătută de pe pârtiile din partea superioară are aproximativ 25 de cm, dar din cauza temperaturilor ridicate se schiază în condiții de primăvară, zăpada fiind grea, așa-numita „zăpadă ortopedică“, astfel că există riscul producerii de accidente.
Instalațiile de transport pe cablu care funcționează astăzi sunt: telecabinele Capra Neagră și Kanzel, telegondola, telescaunul Ruia și teleschiurile Ruia, Bradul și Stadion. Ultima urcare cu telegondola va fi la ora 17.00, iar telescaunul Ruia va funcționa până la 16.30.
De la deschiderea sezonului, 28 ianuarie, și până în data de 23 februarie au fost înregistrate aproape 800.000 de treceri prin turnichete, cel mai mare număr de treceri fiind înregistrate în 16 februarie, 43.095 de treceri, și în data de 22 februarie, cu 41.740 de treceri.
Recomandări Serviciul Salvamont
- Purtați întotdeauna echipament adecvat care să vă protejeze de precipitații, vânt și care să vă ofere confortul termic de care aveți nevoie. Echipamentul adecvat trebuie întotdeauna dublat și de un echipament de protecție, din care să nu lipsească casca, ochelarii, mănușile de schi și, nu în ultimul rând, protecția de coloană.
- Schiați cu o viteză în care să fiți întotdeauna în control, pentru a putea evita sau opri în siguranță, indiferent de manevrele celor de dinaintea voastră. Adaptați permanent viteza condițiilor meteo, de trafic, stării pârtiilor, dar mai ales pregătirii voastre, atât tehnice, cât și fizice.
- Urcați și staționați numai pe marginea pârtiei și numai în zonele în care ceilalți schiori să vă poată repera ușor (nu sub ruperi de pantă, curbe, etc.).
- În zonele înguste, nu staționați niciodată, iar când schiați, asigurați-vă că lăsați culoare de trecere, pentru ca ceilalți practicanți să vă poată depăși.
- Schiorilor începători le recomandăm să apeleze, cu cea mai mare încredere, la un instructor de schi autorizat. Astfel vor fi permanent în siguranță, nu vor ajunge pe pârtii care să le depășească nivelul și nu se vor rătăci. În plus vor învăța să schieze într-o manieră corectă, care ulterior va fi mult mai ușor de dezvoltat, iar progresul va fi unul exponențial mai rapid decât dacă aleg să învețe singuri. Dacă aleg totuși să învețe singuri, să se asigure ca rămân pe pârtiile de începători, BRADUL și STADION, și să nu urce pe pârtia Drumul Roșu decât în momentul în care sunt capabili să oprească și să ocolească în condiții de siguranță. Să nu urce pe masiv aproape de ora închiderii instalațiilor de transport pe cablu. Coborârea unei pârtii ca Drumul Roșu este foarte solicitantă și poate dura mult mai mult decât anticipați. Astfel, riscați să fiți prinși de lăsarea întunericului. Aducem la cunoștință faptul că pârtiile se închid la jumătate de oră de la ultima cursă a ultimei instalații pe cablu.
- Schiorii avansați sunt sfătuiți să nu iasă niciodată de pe pârtiile amenajate, deoarece stratul de zăpadă poate ascunde multe pericole (bolovani, cioate, șanțuri etc.). În plus, făcând acest lucru se pot rătăci foarte ușor, mai ales dacă vorbim de condiții meteo care includ ceață. Să nu schieze cu viteză mare pe pârtiile destinate nivelurilor avansate sau medii. Acest lucru poate favoriza producerea unor coliziuni, prin diferențele mari de viteza generate între ei și cei care schiază mai lent.