În data de 2 martie se împlinesc 34 de ani de la unul dintre cele mai curajoase și triste momente din lupta împotriva regimului comunist, protestul eroului martir Liviu Cornel Babeș, care și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în fața câtorva sute de turiști români și străini.
Primul eveniment care marchează acest moment este un concurs de schi dedicat elevilor, Cupa Liviu Cornel Babeș, competiție care se va desfășura pe pârtia Bradul. Evenimentul este organizat de Asociația 15 Noiembrie 1987, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Brașov, Clubul Sportiv Corona Brașov – secția de schi, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și ALRUE Brașov Decembrie 1989.
,,Prin această competiție, dorim să păstrăm vie în rândul tinerei generații memoria eroului martir Liviu Cornel Babeș. Ca brașoveni, ca români, suntem datori să nu lăsăm să se aștearnă praful peste acest gest de curaj și să le arătăm tinerilor ce sacrificii au fost făcute pentru ca ei să fie astăzi cu adevărat liberi. De asemenea, ne propunem ca prin organizarea acestui eveniment sportiv să promovăm și să încurajăm practicarea schiului alpin în rândul copiilor, să cultivăm spiritul de competiție și de fair-play. Ne dorim ca această competiție să devină o tradiție prin care să marcăm anual comemorarea martirului Liviu Cornel Babeș”, a declarat Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987.
La această primă ediție a Cupei „Liviu Cornel Babeș” la schi pot participa elevii din municipiul Brașov de toate vârstele, pe următoarele 3 categorii: clasele 0-4, clasele 5-8, clasele 9-12, cu subcategoriile fete/băieți. Participarea este gratuită.
Înscrierea s-a făcut într-o primă fază prin intermediul unităților de învățământ, dar există și posibilitatea înscrierii „la start“, mâine, în intervalul orar 8.30 – 9.00, la cortul de la baza pârtiei Bradul. Pentru a participa la acest concurs este nevoie de acordul părinților.
O cursă specială RATVBV, care va pleca din Livada Poștei, la ora 8.00, de la peronul pentru autocare, le va asigura copiilor și însoțitorilor acestora transportul gratuit spre Poiana Brașov.
Și urcarea cu teleschiul pentru manșa de concurs va fi gratuită.
Toți participanții vor primi, pe lângă diplomele de participare, și o broșură cu povestea lui Liviu Cornel Babeș.
Câștigătorii din fiecare categorie vor primi diplome, cupe, medalii, termosuri, căciuli, bandane, cărți, caiete, pixuri, vouchere cu intrări la Paradisul Acvatic, vouchere pentru diverse discount-uri la parteneri etc.
Cine a fost Liviu – Cornel Babeș?
În 2 martie 1989, brașoveanul Liviu Cornel Babeș și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în semn de protest față de politica opresivă și inumană a regimului ceaușist. La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbușit, sub privirile celor prezenți, între care și foarte mulți turiști străini, după ce înainte de a se autoincendia a afișat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Brașov“.
„Am auzit un geamăt și un om cuprins de flăcări a apărut din pădure. Nu părea că încearcă să-și stingă cercul de flăcări care îl cuprinsese. Nu spunea un cuvânt, dar aveam impresia ca-i aud sfârâitul părului și al pielii. Durerea sa era cumplită, dar, deși trecuse mai mult de un minut de când îl observasem, nu dădea niciun semn că ar încerca să se salveze. Atunci a apărut cineva cu o pătură și împreună am încercat să-l stingem”, povestea ulterior presei occidentale Douglas Wallace, un turist britanic care a încercat să stingă flăcările care l-au cuprins pe brașovean.
În 2 martie 1989, seara, Liviu Cornel Babeș murea la Spitalul Județean, din cauza arsurilor grave pe care le suferise. În aceeași seară, la Europa Liberă s-a transmis un anunț scurt care spunea că se pare că un român și-a dat foc pentru a protesta împotriva comunismului.
În aprilie 1989, Occidentul a aflat despre Liviu Cornel Babeș prin intermediul ziarului „The Free Romanian“, articol care apoi a fost preluat și de prestigiosul „The Sunday Times“.
În 1997, Liviu Babeș a fost declarat Erou Martir, iar Consiliul Local Brașov l-a declarat post-mortem Cetățean de onoare al Brașovului.