Cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la nașterea filosofului și omului de cultură brașovean, academicianul Alexandru Surdu, Primăria Municipiului Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” vă invită în 24 februarie, de Dragobete, să participați la două evenimente care îi sunt dedicate.
La ora 17:00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” va avea loc o prezentare și o expoziție de obiecte personale ale academicianului Alexandru Surdu, aflate în custodia muzeului.
Apoi, la ora 18:30, la Cinematograful Astra, va avea loc proiecția filmului documentar „Junele Sihastru“, alături de realizatoarea Bianca Beatrice Michi și regizorul brașovean Cristian Radu Nema, precum și o expoziție de obiecte personale ale academicianului Alexandru Surdu, din colecția d-lui Florin Filipescu.
Filmul este un portret-eseu care surprinde personalitatea enciclopedică a academicianului brașovean, ultimul filosof român care a elaborat un sistem filosofic categorial în manieră clasică. Filmul este structurat în cinci capitole, prezentate de actorul Dorel Vișan, un prieten apropiat al academicianului, pentru a face analogie cu sistemul filosofiei lui Alexandru Surdu, bazat tot pe cinci elemente.
„În cursul celor 20 de ani de când am avut marele prilej să îl întâlnesc ca profesor la catedra de Istoria Filosofiei a Universității din București, m-am tot gândit la un dar pe care să îl ofer Acad. Alexandru Surdu pentru că m-a făcut să înțeleg filosofia ca sărbătoare a vieții. M-am gândit așadar să îi dedic un portret-eseu într-o manieră deosebită față de cele deja publicate de către cei care i-au apreciat opera, respectiv la un eseu în manieră cinematografică. Filmul «Junele Sihastru» este o formă de manifestare a recunoștinței, iubirii și devoțiunii pe care i-am purtat-o și i-o voi purta mereu maestrului meu spiritual. Versiunea intermediară a peliculei a fost aprobată, cu câteva amendamente, de domnul profesor și urma ca versiunea finală să fie prezentată în cadrul sărbătorii de Dragobete, data de naștere a academicianului Alexandru Surdu”, spune Bianca Beatrice Michi.
„Junele Sihastru“ îl urmărește pe maestru, privit prin ochii discipolului, ilustrând câteva frânturi din personalitatea remarcabilă a marelui profesor-filosof, ipostaze ale vieții și activității sale la care ținea foarte mult: copilăria petrecută în spațiul mitic din Scheii Brasovului, mândria de a fi șagunist și aspirațiile adolescenței, ucenicia cu filosoful Constantin Noica, activitatea de cercetare la Institutul de Logică, cariera universitară și academică, activitatea la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”, cultul pentru eroii istoriei și personalitățile culturii române.
„În 2018, în timpul evenimentului din Aula Academiei Române dedicat Zilei Culturii Naționale, m-am adresat cu o frază de câteva cuvinte vicepreședintelui Academiei de-atunci, Acad. Al. Surdu. I-am spus doar că sunt șagunist, brașovean, cineast și că vreau să fac un film despre el. Începând din acel moment, eu am început de facto a doua mea facultate, după cea de film absolvită, prin toate învățămintele cu care m-am îmbogățit zi de zi în urma colaborării unice cu profesorul Surdu. Iar astăzi aș putea spune că mă pot mândri că am susținut, după trei ani, «examenul de licență» prin premiera acestui film, proiectat în cel mai înalt lăcaș al culturii: Academia Română”, a afirmat Cristian Radu Nema, regizorul filmului, cu prilejul proiecției din 2021 de la Academia Română. Autor a peste 250 de lucrări, studii și articole publicate în domeniul logicii și istoriei logicii (unele dintre le recunoscute pe plan internațional), dar și a unor lucrări prestigioase în domenii conexe filosofiei, Alexandru Surdu și-a urmat menirea de valorizare a culturii și istoriei române, fiind considerat de către personalități academice emblematice drept „un om luminos, o adevărată făclie în cultura română”.