În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de marți, 31 ianuarie, reprezentanții Consiliului Copiilor Brașoveni le-au prezentat consilierilor locali propunerile acestei structuri consultative, formate exclusiv din copii, de completare a proiectului de buget, ce va fi dezbătut în ședința din data de 2 februarie 2022. Cele 8 propuneri prezentate astăzi au ca scop transformarea Brașovului într-un model de oraș prietenos cu copiii.
Propunerile membrilor Consiliului Copiilor Brașoveni, ca urmare a nevoilor identificate în comunitate, sunt:
- Dotarea școlilor din municipiul Brașov cu laboratoare și săli de sport în vederea
asigurării accesului la servicii educaționale în condiții de egalitate pentru toți copiii;
- Înnoirea / creșterea fondului de carte din bibliotecile școlare, astfel încât elevii să fie atrași spre lectură;
- Accesibilizarea și adaptarea mediului fizic al unităților de învățământ și al altor spații cu rol educativ pentru facilitarea accesului elevilor cu dizabilități;
- Locuri de joacă incluzive: dotarea parcurilor existente cu ansambluri de joacă și echipamente adaptate nevoilor copiilor cu dizabilități;
- Înființarea unui loc de joacă pentru copiii care locuiesc pe strada Carierei;
- Înființarea unor cluburi de robotică, cinematografie și finanțarea activităților desfășurate de astea, precum și susținerea copiilor care participă la concursuri naționale și internaționale;
- Înființarea unui Centru Multifuncțional pentru Tineri – o alternativă de petrecere a timpului liber, studiu în echipă, activități cultural – educative etc;
- Înființarea unor cabinete stomatologice școlare, în școlile în care sunt preponderenți, copiii care provin din familii vulnerabile.
Vă reamintim că, începând din 1 septembrie 2022, Consiliul Local are ca structură consultativă acest Consiliu al Copiilor, format din 20 de elevi, cu vârste între 11 și 17 ani (neîmpliniți), din cartiere/zone diferite ale Brașovului, cu o experiență variată în domeniul reprezentării, de etnii diverse, din grupuri vulnerabile (de ex. copii cu dizabilități, copii care trăiesc în sărăcie, copii instituționalizați, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate etc.), care își doresc să fie implicați, care sunt creativi și care sunt conectați cu grupuri mari de alți copii din comunitățile lor.
Acest consiliu a fost constituit ca urmare a parteneriatului dintre municipiul Brașov, Direcția de Asistență Socială Brașov și UNICEF România privind Inițiativa „Localități Prietene ale Copiilor“*, și a fost aprobat prin H.C.L. nr. 640/2022.
Cei 20 de membri ai Consiliului Copiilor au fost aleși în urma unui proces de selecție la care au participat 134 de copii, pe baza unor criterii care să asigure atât reprezentarea, cât și capacitatea și dorința lor de implicare și de înțelegere a „treburilor publice“. Ei sunt elevi la următoarele unități de învățământ: școlile gimnaziale nr. 2, 4, 12, 13, 14, 27 și colegiile naționale Andrei Șaguna, Ioan Meșotă, Unirea, Andrei Bârseanu și Liceul Andrei Mureșanu.
* O „Localitate Prietenă a Copiilor” este un municipiu, un oraș, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului așa cum sunt exprimate în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. În practică este un oraș sau o comunitate în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copiilor sunt integrate în politicile, programele și deciziile publice. Viziunea este ca fiecare copil și tânăr să se bucure de copilărie și să își atingă potențialul maxim pe măsură ce cresc. Principiile care ghidează inițiativa sunt: interesul superior al copilului, demnitate, participare și apartenență, viață, nediscriminare și echitate, transparență și responsabilitate, interdependență și indivizibilitate.
Este, de asemenea, o rețea ce reunește autoritățile și alți actori relevanți, precum organizațiile societății civile, sectorul privat, mediul academic, media și, cel mai important, copiii care doresc să transforme orașele și comunitățile lor în localități mai prietenoase pentru ei.
Inițiativa este implementată în prezent în 48 de țări la nivel global (alte 11 țări analizează în prezent posibilitatea implementării ILPC), în peste 5.600 de orașe și comunități și implică peste 30 de milioane de copii și tineri din întreaga lume. Reprezentanța UNICEF în România a decis să se alăture inițiativei globale și să sprijine pilotarea ILPC în cinci localități din România (Bacău, Moinești, Colonești și Corbasca din județul Bacău și municipiul Brașov).
În acest sens s-a semnat, la Brașov, în data de 23 iulie 2021, „Memorandumul de înțelegere între municipiul Brașov și Reprezentanța UNICEF în România“.
Municipiul Brașov și Direcția de Asistență Socială Brașov participă în calitate de parteneri, în colaborare cu UNICEF România, la proiectul “Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, potrivit HCL nr. 324/2021. Costul total al proiectului este de 3.015.367 lei, fonduri integral nerambursabile.