Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va începe mâine, 19 martie 2025, o serie de controale la nivel național, care vor dura până pe 19 aprilie, pentru prevenirea riscurilor de toxiinfecții alimentare și asigurarea siguranței produselor destinate consumatorilor în perioada Sărbătorilor Pascale.
Controalele vor fi realizate de medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene și a Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Oficiale (CSVSAO). Verificările se vor desfășura în piețele agroalimentare, abatoarele, centrele de sacrificare temporare și unitățile de vânzare cu amănuntul, inclusiv măcelării, restaurante și hipermarketuri.
Obiectivele principale ale verificărilor includ respectarea reglementărilor privind sacrificarea mieilor, condițiile de transport și comercializare a produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește), dar și siguranța alimentelor tradiționale. ANSVSA reamintește că sacrificarea mieilor va fi permisă doar în abatoare autorizate sau centre de sacrificare temporare, iar carnea de miel va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar.
ANSVSA va colabora cu autoritățile locale și naționale, iar în cazul identificării unor nereguli, unitățile vor fi sancționate, iar produsele care prezintă riscuri pentru sănătatea publică vor fi confiscate. Consumatorii pot semnala neregulile la numerele de telefon afișate la sediile DSVSA județene.
