Procesul electoral din județul Brașov s-a desfășurat pe 9 iunie 2024 fără incidente majore, grație eforturilor concertate ale celor peste 900 de forțe de ordine din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.). Climatul de ordine și siguranță publică a fost menținut pe tot parcursul zilei, fără a se înregistra situații care să afecteze scrutinul.
Deși nu au existat evenimente grave, forțele de ordine au intervenit punctual în cazurile în care au fost semnalate posibile încălcări ale legislației electorale. În total, au fost gestionate 42 de incidente legate de procesul electoral, dintre care 20 au fost confirmate în urma verificărilor efectuate.
Dintre aceste fapte, 14 au fost de natură contravențională, pentru care s-au aplicat sancțiuni în valoare totală de 7800 lei. Sancțiunile au fost acordate pentru încălcarea prevederilor Legii 115 din 2015, referitoare la alegerea autorităților administrației publice locale, modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
Totodată, au fost întocmite șase dosare penale pentru posibile infracțiuni, cercetările fiind în curs sub coordonarea parchetelor competente, în vederea clarificării aspectelor semnalate.
Forțele de ordine din cadrul M.A.I. vor continua să verifice cu atenție toate sesizările privind incidentele legate de procesul electoral, chiar și după încheierea votării. Echipajele de poliție rutieră, ordine publică și alte structuri de suport operativ vor rămâne active în zonele cu posibile aglomerări de persoane pentru a asigura fluxul rutier și pietonal, precum și pentru menținerea ordinii publice.
De asemenea, jandarmii vor continua să asigure protecția și măsurile de ordine publică în zona sediului biroului electoral de circumscripție județeană și vor garanta securitatea transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale folosite în procesul electoral, de la primării și birourile electorale de circumscripție comunale/orășenești/municipale către biroul electoral de circumscripție județeană.
Pe această cale, polițiștii aduc în atenție o serie de contravenții și infracțiuni electorale:
Contravenții:
• Distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în secția de votare și în afara acesteia, pe o rază de 500 metri, dar și comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.
• Continuarea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, la sediul secțiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 lei.
• De asemenea, alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.
Infracțiuni electorale prevăzute în Codul Penal
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Sunt exceptate bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.